Otac napadnutog dječaka od pasa lutalica u Tutinu pokrenuo zakonsku proceduru

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Nedavno je u Tutinu dječak napadnut od strane pasa lutalice. Ovaj slučaj pokrenuo je niz tema. Jedna od njih je prevencija, a druga je otvaranje azila. Građani podržali akciju potpisivanja peticije za otvaranje azila koju je pokrenula nevladina organizacija „Meraklije Sandžaka“.

Zijad Čaušević otac napadnutog dječaka, preduzetnik u Tutinu kazao da je problem pasa lutalica problem građana, roditelja i djece.

  • Uopšte nismo zaštićeni kao građani, kao roditelji, od strane opštine Tutin nemamo nikakvu zaštitu.“ Na pitanje šta očekuju kao odgovor na poslate dopise brojnim institucijama, Čaušević kazao:“Opština Tutin neće reagirati, jer njima to nije cilj, jer da im je cilj oni bi odavno već uklonili pse lutalice. Podnio sam tužbu opštini Tutin, JKP Tutin, znači ići ću do kraja, kazao je Čaušević.

Nedavno se na „Sandžačkoj tv mreži“ oglasio i Mersudin Elesković, komunalni inspektor, negirajući iskrenost rješavanja problema do strane NVO, na šta je otac napadnutog dječaka burno reagirao.

  • Opštinska uprava je izdvojila i izdvaja velika sredstva za rješavanje ovog problema. Molim i apelujem na građane da ne nasijedaju na priče i ne potpisuju nikakve peticije. Njima nije cilj rješavanje ovog problema, već širenje dezinformacije i uzimanje ličnih podataka koje kasnije mogu zloupotrijebiti u neke druge svrhe – kazao je Mersudin Elesković, komunalni inspektor u Tutinu za Sandžačku tv mrežu.

Povodom izjave inspektora Eleskovića, roditelj Zijad Čaušević je oštro reagirao, te istakao da lokalna samouprava nema za cilj riješiti ovaj problem.

  • A onaj inspektor što laže da su to sve lažni potpisi, on je đubre od inspektora, Elesković, neka dođe i neka meni u oči kaže to, ja sada da želim mogao bih odmah 200 ljudi dovesti da opet daju potpis, jer puno znači za ovaj grad da se napravi azil i uklone psi i da se stane jednom na kraj ovom problemu. Što nemamo opštinu da nas zaštiti?! Za to smo krivi mi, građani – naglasio je Zijad Čaušević.

Pravni zastupnik NVO „Meraklije Sandžaka“ u emisiji Magazin, na Sandžak televiziji, ukazao na težinu problema.

  • Agencija za humano hvatanje pasa lutalica koja ima ugovor sa lokalnom samoupravom u Tutinu, oni problem rješavaju tako što dođu u Tutin i uhvate nekoliko pasa, i te iste pse odvezu u neku drugu opštinu i tako u krug, a to je problem za neke dalje institucije – kazao je Mirza Preljević, pravni zastupnik Udruženja za zaštitu životne sredine, edukaciju, humanitarni rad i zaštitu životinja „Meraklije Sandžaka“

 

SANA / Tekst: Džana Džanković / Foto: Anel Nezović

 

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img