Home Rubrike Vijesti Naši merhumi – Prof. dr. Muho MURATOVIĆ (1961-2018)

Naši merhumi – Prof. dr. Muho MURATOVIĆ (1961-2018)

1028
0

TIHI ODLAZAK UZ OSMJEH

ISTAKNUTOG MEDICINSKOG EKSPERTA I PROF. UNIVERZITETA

Regija Sandžak i Crna Gora su iznenada 2. septembra 2018. ostali bez velikog čovjeka i eksperta, kada je na ahiret preselio prof. dr. Muho Muratović. Na taj nacin,pored porordice i brojne institucije  ostale su  bez jednog od najvećih i najuglednijih intelektualaca i medicinskih stručnjaka dr. Muha Muratovića, načelnika za urgentnu medicinu u Beranama i profesora Medicinskog fakulteta u Podgorici i Beranama. Edželj je ovog merhuma zatekao na putu dok se sa porodicom vraćao sa mora preko Skopja, gdje je sedio sa prijateljima. Bio je to jedna izuzetna ličnost kako su na dženazi u  Haremima i Jasikovcu i na mezarju istakli glavni imam Rahim Muratović i prof. dr. Šefket Krcić. Njegovim tihim odlaskom nije samo gubitak za njegovu plemenitu porodicu, za beranski kraj, Bihor, Sandžak i sve Bošnjake i humaniste.

Dr. M.Muratović je  rođen 13.03.1961. godine u Beranama u uglednoj porodici Muratović Nakon završene Gimnazije ,,Panto Mališić’’ u Beranama sa odličnim uspjehom završio studije medicine na Univerzitetu u Skopju (1988)  a zatim specijalizirao urgentnu medicinu i reumatologiju u Beogradu i Sarajevu gdje je sa velikim uspjehom završio magistarske i doktorske studije. Sjudelovao je na više desetina domaćih i međunarodnih skupova i iznio orginalne hipoteze o zdravstvenom stanju žitelja Bihora. Jedno vrijeme je bio gostujući prof. na Univerzitetu u Novom Pazaru gdje je na Pravnom departmanu predavao sudsku medicinu, kliničku psihologiju na Departmanu sa pedagoške i psihološke nauke. Radio je u zvanju vandrednog profesora na Univerzitetu Crne Gore (Medicinski fakultet u Podgorici i Visoka medicinska škola u Beranama). Bio je predložen za gostujućeg profesora na Zdravstvenom farmaceutskom fakultetu u Travniku. Objavio je 6 samostalnih knjiga- studija i preko 100 ko- autorskih radova.

Ostaće upamćen kao izuzetan ekspert i humanista koji je sve pacijente primao otvorenog srca  i sa osmjehom u čemu je imao mnogo uspjeha i stekao veliku popularnost kod građana raznih nacionalnosti.

U biti dr. M. Muratović je bio izuzetan humanista i dobrotvor. Bio je član mnogih stručnih timova među kojima su institucije: Forma univerzetskih nastavnika Sandžaka, Udruženja medicinskih eksperata Crne Gore, Matice Bošnjaka-Društva za kulturu, znanost i umjetnost Sandžaka. Nakon ispraćaja do vječne kuće na mezarju na Jasekovcu (Berane), gdje je prisustovalo više tisuća građana, rodbine i prijatelja, njegov tabut studenti i omladina u špaliru nosili od džamije u  Haremima do mezarja. Nakon dženaze obavljen je tevhid u Beranama koji su predvodili Rahim ef. Muratović, Bajro ef. Agović i Husein ef. Ramčilović.

Na koncu, iza ličnosti dr. M.Muratovića ostala je brojna i plemenita porodica supruga Muzafera-Beka, sin Alan (najbolji student Crne Gore), kćerke Lejla i Belma, sestra Refka, te braća Šefket, Rafet, Sabahudin, Reuf i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji, koji će ga pamtiti po lijepom osmjehu i izuzetnom etičnom držanju.

Neka mu dragi Allah podari dženetski život, a njegovim najbližima sabur i da se njega sa ponosom i poštovanjem sjećaju. (El-Fatiha)

 

Berane, 04.09.2018.                                                                          Dr. Šefket KRCIĆ

Izvod iz šireg govora

Previous articleU subotu promocija knjige akademika Bačija – „…pa sve do Stambola“
Next articleĆAMIL JUKOVIĆ PROTESTIRA NA KRUŽNOM TOKU ISPRED GRADSKE UPRAVE