Home Rubrike Vijesti Digitalna nastava od ponedjeljka u 2000 učionica u Srbiji, u projektu i...

Digitalna nastava od ponedjeljka u 2000 učionica u Srbiji, u projektu i Novi Pazar

2199

Učenici prvog i petog razreda od septembra će, osim iz klasičnih udžbenika, učiti i iz digitalnih, koji se u škole uvode kroz pilot projekat “Digitalna učionica”. Ovaj vid nastave bit će organiziran u 2.000 učionica, a učitelji i nastavnici koji su prijavili na javni poziv Ministarstva prosvjete već su prošli obuku.

Bahrija Sijarić, učitelj OŠ „Ćamil Sijarić“ je kazao:“Bit će uvedena projektna nastava i učenici će moći da se upoznaju sa digitalnim udžbenicima, zapravo taj projekat i jeste upoznavanje učenika sa digitalnim udžbenicima,  mi ćemo imati mogućnost kada nam se opremi učionica, znači, biće to savremena učionica sa digitalnim, savremenim pomagalima gdje ćemo mi imati pristup elektronskoj platformi gdje će svako imati svoju sopstvenu šifru gdje će imati mogućnost prezentiranja svojim učenicima nastavni rad i nastavnu jedinicu, ali uz mnogo bolji i lakši sadržaj. Taj sadržaj podrazumijeva inovacije, alatke, video animacije gdje će  učenici moći pristupiti toj elektronskoj platformi i naravno gdje će imati dodatni rad, kućni rad, a mi ćemo da ih upućujemo na samostalni stvaralački rad.“

Napravljen je i Katalog digitalnih udžbenika u kome se nalazi 40 digitalnih udžbenika za prvi razred i 66 za peti razred. “Digitalna učionica” projekat je Vlade Srbije, a sprovodi ga Ministarstvo prosvete.

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ

Previous articleUgrožen most na Banjskoj petlji
Next articleDr. Fehratović: Četiri godine BNV privatizirano