Dr. Zukorlić: Izbori za BNV veoma važni, učinit ćemo sve da dođe do promjene

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Dr. Muamer Zukorlić, lider Stranke pravde i pomirenja (SPP), biće nosilac izborne liste Matica bošnjačke na predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Dr. Zukorlić za “Politiku” kaže da će SPP na izborima za BNV učestvovati u punom kapacitetu, kadrovski i politički.

“To znači da ću i sebe staviti na raspolaganje listi, nema nikakvih karata u rukavima, nema taktiziranja. Ovi izbori su veoma važni. Pitanje kulture, jezika i pisma, obrazovanja i informisanja strateška su pitanja za očuvanje identiteta bošnjačke nacionalne zajednice. Kao i do sada, tretiramo ih kao najvažnije izbore i učinićemo sve što bude potrebno kako bi konačno došlo do promjene u vođenju BNV-a, kako bi to veće definitivno postalo zaista bošnjačko i kako bi se deprivatizovalo. Jer dosad imamo jednu partiju i jednog čovjeka koji kontrolišu to vijeće i, nažalost, uglavnom ga koriste za neke svoje ili lične ili uskopartijske svrhe”, kaže Zukorlić.

To što će ovog puta, izgleda, biti više izbornih lista, on pripisuje ambicijama Rasima Ljajića da, kako kaže, osvoji neko vijećničko mjesto i možda čak da bude “jezičak na vagi”. A cilj je, kako kaže, da se i na ovim izborima pokuša spriječiti “oslobađanje BNV”.

“Očekujem da će Ljajić nezvanično podržavati Ugljanina, ali mislim da on stoji iza svih drugih lista koje će se pojaviti, bilo ’Stari Dedo’, bilo taj nastavnik historije… Među Bošnjacima u Sandžaku postoje tri političke opcije i ma koliko bilo stranaka ili lista, to će biti tri političke opcije i dva politička bloka”, tvrdi Zukorlić i navodi da sve vrijeme samo njegova politička opcija, zbog propusta na izborima 2010. i 2014. godine, ima legitimitet u etnonacionalnom i kulturnom predstavljanju Bošnjaka u Srbiji.”

Izvor: Politika

 

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img