Home Rubrike Vijesti Promovirana Drevna Bosna u Petnjici

Promovirana Drevna Bosna u Petnjici

1639

Nakon što je završena prva faza radova na bošnjačkom kulturnom centru Sandžak u Petnjici i on pušten u rad, pod pokroviteljstvom BANU-a, a u izdavaštvu Matice Bošnjačke održana je promocija djela Drevna Bosna, autora akademika muftije Muamera Zukorlića. Ovo je prva promocija djela u Južnom Sandžaku.

Promotori su, pored autora akademika muftije Muamera Zukorlića bili i akademik Fatmir Bači, te gospodin Hazbija Kalač, kao i profesor Sefer Međedović, čije je impresije na djelo čitala njegova kćer Azra Međedović.

Promociji prisustvovale brojne istaknute ličnosti iz vjerskog, javnog, kulturnog i političkog života, među kojima muftija sandžački hfz Abdurahman ef. Kujević, predsjednik SABA-e gospodin Šefadil Ličina, te predsjednik opštine Petnjica Samir Agović, direktor osnovne škole “Mahmut Adrović” u Petnjici Rifat Ramčilović, direktor Centra za kulturu u Petnjici Sinan Tiganj, te brojni drugi.

Na samom početku obratio se domaćin ovog skupa i, kako ga nazvaše, bajraktar projekta BKC Sandžak Almir Muratović koji je prisutnima poželio dobrodošlicu, a zahvalnost svima koji su na bilo koji način učestvovali u izgradnji BKC Sandžak.

Kao promoter, gospodin Hazbija Kalač iznio je svoje impresije na djelo Drevna Bosna, podsjetivši na stihove poznate pjesme, gdje stoji: “Ima jedan svijet gdje riječi su djela”. Sve svoje riječi, ističe Kalač, akademik muftija Zukorlić sproveo je u djela, samim tim, djelo Drevna Bosna nije moglo biti drukčije osim ovoga što jeste, unikat.

“Drevna Bosna jeste djelo gdje se prepoznaje iskrena namjera i ispravnost postupka. Ovim djelom autor akademik muftija Zukorlić skida teret otuđenja dokazanih historijskih činjenica, predstavljajući istinu na vidjelo. Autoru ove knjige još jednom čestitam, a vama preporučujem da ovo vrijedno djelo ljudskog uma imate među svojim stvarima, da njime učite i vaspitavate svoju djecu, kako bismo imali razvijenu nacionalnu svijest o sebi, kao autohtonom narodu. Ovo je knjiga koja ne vrijeđa tuđa mišljenja, osjećanja ili stavove, nema potrebe, jer je ona sama po sebi zasnovana na istini”, poručio je gospodin Kalač.

Profesor Sefer Međedović, koji je trebao biti jedan od promotera, zbog neodloživih privatnih obaveza nije mogao biti na večerašnjem skupu, ali je zato njegova kćer, magistar pravnih nauka u Rimu Azra Međedović iznijela njegove impresije na samo djelo.

“Autor je na pravi način opisao genezu Bosne od njenog nastanka pa do doba Osmanlija. Toliko trajanje Bosne opravdava naziv “Drevna”, jer je uspijela oduprijeti se svim napadima i nasrtajima, stradanjima i pokušajima da je nema. Autor ovim djelom osvjetljava autohtonost Bosne i njenog naroda. Dakle, Bosna nije srpska niti hrvatska, Bosna je bosanska, što se može vidjeti u Sarajevu najbolje, gdje imate džamiju, crkvu i sinagogu na maloj razdaljini”, između ostalog istakla je Azra Međedović.

Akademik Fatmir Bači, kao jedan od promotera, dao je svoje viđenje djela Drevna Bosna. Knjige vrijede onoliko koliko pričaju budućim generacija o dostojanstvu čovjeka, ističe akademik Bači, a ova knjiga ima toga nevjerovatno mnogo.

“Drevna Bosna je, znajte, velika lokomotiva, koja će, siguran sam, pokenuti velike stvari. Pamtite ove riječi da ih se sjetite kada dođe taj trenutak”, kazao je akademik Fatmir Bači.

On je čitao svoje pjesme prisutnima, koji su uživali u poetičkim djelima o Bosni, kao što su Uspavanka, Slavujeva pjesma, O Bosni ako smijem, Nisi sjećanje, te drugim pjesmama.

Autor knjige akademik muftija Muamer Zukorlić ističe da je Drevna Bosna svojevrstan pečat njegovog rada i djelovanja.

“Više puta je pomenut pojam “iskrenost namjere”, što me inspiriše da kažem nešto o namjerama koje su me pokrenule da se pozabavim temom Drevne Bosne i posvetim joj negdje oko pet godina aktivnog rada, ali mnogo više promišljanja o svemu tome. Krenulo je sve to vrlo spontano, prethodno me godinama mučilo nekoliko pitanja. Ono što danas imate u koricama Drevne Bosne je zapravo pokušaj davanja odgovora prvo sebi, a onda drugima, pa ako još nekom budu korisni onda je dobro došlo. Prvo jeste činjenica da je kod grada Jajca tokom jednog dana više od 40 000 porodica primilo islam. Nešto se u sredini Bosne desilo što je dalo potpuno drugi smisao. Drugim riječima, izgledalo je da su bili spremni za islam, pa im je sultan Mehmed Fatih donio islam. To me je još od medresantskih dana mučilo, odgovor zašto? Mene je zanimao akademski odgovor, pa sam tragom tog istraživanja i krenuo”, ističe akademik muftija Zukorlić.

Tadašnji Bošnjani bili su, ističe Muftija, monoteisti, vjerovali u jednog Boga.

“Ako tome dodate činjenicu da su nekoliko stotina godina proganjani od rimokatoličkog i ortodoksnog faktora, ubijani, mučeni, onda je jasno da su nakon svega toga čekali istinu i spas koji su došli”, navodi Muftija.

“Nepojmljivo je da je to drvo nekoliko puta kroz historiju bilo sječeno, pod uticajem raznih oluja i vjetrova, te drvokradica bilo prekrajano, a da je opet ostalo, a oni opet kažu ma nema tu ništa, korijeni su vam plitki. Pa kako mogu biti plitki, a toliko su jaki i čvrsti?”, kaže akademik muftija Zukorlić.

Pripremano je, ističe muftija akademik Zukorlić, da Bošnjaci postanu ljudi bez nacije, takozvani “bijeli cigani”, ali je u posljednji trenutak odbranjena Bosna, ponosni Bošnjanin shvatio ko je i šta je i spasio se. Toliko je falsifikata o nama, podvlači akademik muftija Zukorlić, da je planirano da nas nema.

“Bitno je ne pasti, ne odustati, ne poviti se. Ključ je da ne klekneš, da se ne saviješ ni pred kim, osim pred Bogom. E to je pravi Bošnjak. Ustaneš, sa sebe otreseš prašinu, kažeš – jeste to sam ja, ešhedu en la ilahe ilallah, merhaba, selam alejkum i ideš dalje”, poručuje akademik muftija Muamer Zukorlić.

Nakon promocije upriličeno je fotografisanje i potpisivanje djela Drevna Bosna, kao i posluženje za sve priustne.

BKC Sandžak u Petnjici poklonio je po jedan primjerak djela Drevna Bosna predsjedniku opštine, školskoj biblioteci i biblioteci Doma kulture u Petnjici.

 

https://web.facebook.com/pg/MuamerZukorlic/photos/?tab=album&album_id=10155509743956697

 

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA

Previous articlePočinju 45. Sandžačke igre
Next articleMatica bošnjačka će imati svoju listu na izborima za BNV – Nosilac liste akademik Muamer Zukorlić