U Pašinoj džamiji upriličena Centralna bajramska svečanost

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

”Mi smo ti uistinu mnogo dobro dali, zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji. Onaj koji tebe mrzi sigurno će bez spomena ostati.” (Kevser, 1-3.)

U Pašinoj džamiji u novopazarskom naselju Svojbor upriličena je centralna bajramska svečanost kojoj su prisustvovale istaknute ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života, među kojima narodni poslanici u Skupštini Srbije akademik muftija Muamer Zukorlić i dr. Jahja Fehratović, zamjenik direktora Uprave za saradnju s vjerskim zajednicamadr. Ferid Bulić, državni sekretar Edin Zećirović, rektor Internacionalog Univerziteta dr. Suad Bećirović, dekan Fakulteta za islamske studije dr. Enver ef. Gicić, te brojni predstavnici javnog, kulturnog i političkog života iz Sandžaka.

Radio televizija Srbije (RTS) i Sandžak televizija omogućili su direktan prenos za sve gledaoce u državi i inostranstvu.

Nakon sabah namaza upriličen je prigodan program kroz odlomke iz Kur’ana, tekbire, salavate, te ilahije i kaside u izvjedbi hora studenata islamskih nauka.

Jedna od većih novopazarskih džamija bila je tijesna primiti sve vjernike koji su na poseban način dočekali jedan od najvećih muslimanskih blagdana, Kurban bajram.

Mekka, Medina, brdo Arefat i druge lokacije u Saudijskoj Arabiji ovih su dana u centru pažnje, a uz Hadždž u okviru pete islamske dužnosti svakog punoljetnog muslimana, s’ toga je ovaj blagdan poznat i pod nazivom Hadžijski bajram, jer je u njemu jedan od najboljih dana u godini i najznačajniji dan hadža, obzirom da se tada obavlja većina i najznačajniji obredi – tavaf, klanje kurbana, te simbolično bacanje kamenčića na Mini.

Hadžije, njih 239 iz Sandžaka sada su na najodabranijem parčetu zemlje, gdje se iskrene dove ne odbijaju.

Bajramsku hutbu je održao i Bajram namaz predvodio predsjednik Mešihata islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić, koji je vjernike podsjetio na pet ključnih poruka Kurban bajrama.

“Prvo našta želim da vas podsjetim danas jeste da su ovo i dani Kurban bajrama, dani kada muslimani prinose žrtvu Allahu dž.š. i time se približavaju svom Gospodaru. Ovim činom ubijamo oholost u sebi, mržnju i ljubomoru.

Drugo našta vas podsjećam jeste to da kada je Allah stvorio čovjeka i odredio njegovu zadaću – da bude Njegov namjesnik na Zemlji, prokleti šejtan se pobunio, uzoholio i rekao: „Ja sam bolji od njega.“ Iblis je tim činom postao predvodnik krivoga puta. Allah je Onaj koji najbolje zna šta je dobro, a šta nije; šta je ispravno, a šta pogrešno. Zbog oholosti i neprihvatanja Božijeg naređenja šejtan je proklet i propao.

Treće našta želim da vas podsjetim jeste slučaj koji se desio između Kabila i Habila. Kabil i Habil su bili sinovi Adema a.s. Kur'an nam govori o njihovom kurbanima.
I ispričaj im o dvojici Ademovih sinova, onako kako je bilo, kada su njih dvojica žrtvu prinijeli, pa kada je od jednog bila primljena, a od drugog nije, ovaj je rekao: “Sigurno ću te ubiti!”“Allah prima samo od onih koji su dobri” – reče onaj.

„I kad bi ti pružio ruku svoju prema meni da me ubiješ, ja ne bih pružio svoju prema tebi da te ubijem, jer ja se bojim Allaha, Gospodara svjetova.
Ja želim da ti poneseš i moj i svoj grijeh i da budeš stanovnik u vatri. A ona je kazna za sve nasilnike.”

I strast njegova navede ga da ubije brata svoga, pa ga on ubi i posta jedan od izgubljenih”, poručio je muftija dr. Dudić.

Svi ljudi na Zemlji su podložni grijehu, ističe Muftija, ali je najveća opasnost, podvlači, kada se biva ustrajan u njemu i kada se čovjek uzoholi i slijedi prokletog šejtana.

“Ako si učinio grijeh ne dozvoli sebi da ustraješ u njemu, već se pokaj, zatraži halaluka za sebe i za one koje si zaveo, u suprotnom srdžba Božija će pratiti i tvoja pokoljenja. Bez obzira na sve, bolji je put onoga ko se pokaje makar i činio grijehe negoli onoga koji ustrajava u njima, ali je put Habila žrtve ponosniji i ispravniji. Islam nas uči da budemo džemat – zajednica Habila, a ne Kabila. Allah daje život i samo On ima pravo da ga uzme”, rekao je Muftija.

Četvrto našta je podsjetio sve vjernike uvaženi Muftija jeste slučaj Ibrahima a.s. i njegova sina Ismaila.

“I kada on odraste tako da mu može u poslu pomagati, Ibrahim a.s. reče: „O sinko moj, u snu sam vidio da te prinosim kao žrtvu, pa šta ti misliš?“ „O, oče moj, uradi onako kako ti je naređeno i vidjet ćeš, ako Bog da, da ću sve izdržati.” (Safat, 102-103)

Ibrahim a.s. je bio spreman izvršiti Božiju zapovijed, a Ismail a.s. poslušati svoga oca. Allah im tada preko meleka Džibrila šalje ovna kao zamjenu i tada zajedno Ibrahim a.s., Ismail i meleki donose tekbire. Od tada muslimani prinose žrtvu u ime Allaha. Činom kurbana prisjećamo se Ibrahima a.s. i njegova sina Ismaila a.s. To nam i govori kakva treba da bude danas naša porodica, odnos djece prema svojim roditeljima. Kurbanom – žrtvovanjem učimo se da niko nema pravo podići ruku na Božije stvorenje te da je prolijevanje ljudske krvi najveći grijeh, shodno hadisu Allahovog Poslanika a.s. izrečenom na Oprosnom hadžu: „O ljudi, vaša krv, vaš imetak i vaše dostojanstvo sveti su vam (haram) kao što vam je svet i ovaj dan, i ovaj mjesec i ovo mjesto…“, kazao je Muftija.

Posljednje na šta je podsjetio prisutne vjernike je odnos prema zajednici.

“Islamska zajednica je emanet koji smo naslijedili od naših očeva, a oni od svojih predaka i sve tako do Muhammeda a.s. Samim time ona ima šerijatski legitimitet. Uzvišeni Allah u Časnom Kur’anu na nekoliko mjesta ponavlja: “Ova vaša zajednica jedna je zajednica, a Ja sam vaš Gospodar i zato Meni služite.“ (El Enbija, 92)

Na drugom mjestu se kaže: “Ovo je uistinu vaša zajednica, jedna ista, a ja sam vaš Gospodar, pa Me se pričuvajte.“ (El Mu'minun, 52)

Jedinstvo zajednice muslimana je farz važniji od bilo kojeg drugog, o čemu postoji konsenzus uleme u svim vremenima. Koliko je ono važno govori i predaja koju prenosi Ibni Mesud u kojoj se izlazak iz vjere poistovjećuje sa izlaskom iz Islamske zajednice. (Buharija i Muslim)”, oporučio je predsjednik Mešihata.

Nakon Bajram namaza uslijedilo je mubareklisanje ovog mubarek dana uz posluženje ispred Pašine džamije, a druženje je nastavljeno u biblioteci Fakulteta za islamske studije.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO: SANA

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img