Home Rubrike Vijesti MUFTIJA SANDŽAČKI ODRŽAO BAJRAMSKU HUTBU U JEZGROVIĆIMA

MUFTIJA SANDŽAČKI ODRŽAO BAJRAMSKU HUTBU U JEZGROVIĆIMA

503

Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević predvodio je klanjanje bajram namaza i održao hutbu u džamiji u Jezgrovićima kod Ribarića.

Sabah namaz je predvodio predavač u Školi Kur’ana časnog hfz. Elvedin Avdović. Imam džemata Muzaffer ef. Izberović je nakon toga poselamio sve prisutne i izrazio dobrodošlicu delegaciji na čelu sa muftijom sandžačkim te najavio program do bajram namaza koji se sastojao od učenja časnog Kur’ana i prigodnog vaza.

Sa džamijskog ćursa Kur’an su učili hfz. Elvedin Avdović i učenik Škole Kur’ana časnog Aladin Alić a nakon toga se je prisutnima prigodnim bajramskim vazom obratio Anes ef. Fjezić, student šeriatskog fakulteta na univerzitetu El Kasim u Saudijskoj Arabiji.

Anes ef. je komentirao hadis od Muaza ibn Džebela koji govori o najkraćem putu koji vodi do Dženneta, Allahovog zadovoljstva i ponosa na oba svjeta.

Nakon što se obavlio klanjanje dva rekata Bajram namaza muftija Kujević je održao hutbu u kojoj je izmedju ostalog rekao :” Allah je taj koji stvara i odlikije stvorenja jedna nad drugim.Od sedam nebesa odabrao je ono koje je najbliže Njemu.Od svih meleka odabrao je trojicu a od njih Džibril i Emina.Od svih ljudi odabrao je vjerosvjsnike, od svih vjerosvjsnika poslanike a od od svih njih Muhameda alejhi selam.Od svih mjesta na zemlji odabrao je džamije a od svih njih džamiju u Mekki tj. Kabu.Od svih mjeseci odabrao je ramazan, od svih dana u hefti džumanski dan a od svih dana u godini prvi dan kurbanskog Bajrama.

Ovo je najbolji dan u godini zato što se u njemu najviše učini dobrih djela.I vas pokorne Gospodar je odbarao od mnogih koji to nisu.Naš narod je primjer kako se treba pokoravati Allahu kada su u pitanju bajramski ibadeti a posebno prinošenje kurbana. Ovu odanost propisima treba samo prenijeti na ostala obavezna dobra djela i stanje će nam se na svim nivoima u potpunosti na bolje promijeniti, rekao je izmedju ostalog muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.Informativna služba Muftijstva sandžačkog

Previous articleMuftija Dudić upriličio Bajramski prijem
Next articleBošnjaci Minhena zajedno klanjali bajram