Muftija Dudić upriličio Bajramski prijem

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Nakon klanjanja Bajram namaza, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić upriličio tradicionalni Bajramski prijem za članove Islamske zajednice, aktiviste, prijatelje u prelijepom ambijentu biblioteke Fakulteta za islamske studije. Obraćanje na prijemu prenosimo u nastavku:

Poštovani džematlije, draga braćo, uvaženi prisutni

Dobro došli na tradicionalni bajramski prijem, praksu koja ima za cilj da nas zbliži, kada za trenutak najodgovorniji ljudi koji vode naše ustanove, kao i oni pojedinci medju muslimanima Novog Pazara i Sandžaka za trenutak zastaju i vesele se, zahvalni Gospodaru svjetova što im je podario svijesti i hrabrosti da budu na strani istine i da se nesebično bore da Allahova riječ bude gornja.

Evo smo upravo završili sa klanjanjem Kurban bajramskog namaza, najboljeg načina da počnemo sa obilježavanjem ovog najvećeg blagdana svih muslimana svijeta.

Iako je to svima poznato, iznova cemo se podsjetiti da je ovo tzv.“veliki ili hadžijski bajram“, pored toga što je i Bajram zrtve.

Mnogo je pouka i poruka Kurban bajrama a najvažnije su to da smo kao vjernici na ovome svijetu dužni čuvati emanet vjere, emanet jedinstva dina i ummeta, da trebamo na tom putu biti spremni na žrtvu jer je to ispit naše odlučnosti da živimo i umiremo sa šehadetom na usnama.

Već više od dvije decenije, ova odabrana skupina vjernika, ovdje u Sandžaku, u centru Balkana, u srcu Evrope, svoji na svome, odolijevaju izazovima očuvanja svog vjerskog i kulturnog identiteta.

Od kako smo ostavljeni sami da se borimo za taj cilj, prošli smo kao zajednica pravu golgotu, položili velike žrtve ali smo Božjom voljom se uspjeli očuvati snagom naše vjere i odlučnosti, zbog spremnosti na kurban odnosno žrtvu, te zahvaljujući insituciji vakufa.

Nije slučajno da smo i ove godine, na bajramskom prijemu, u Zgradi islamskih ustanova. Ovdje sagradjena prva džamija kada je Gazi Isa beg Ishaković udario temelje Novom Pazaru. Ovdje je bila prva škola kada na Balkanu nije bilo sličnih obrazovnih institucija.

Ova zgrada je prva oduzeta od Islamske zajednice nakon dolaska komunista na vlast kada je počela otimačina vakufske imovine. Nad ovim vakufom je 2006. godine izvršeno nevidjeno nasilje kada je konačno vraćena svojim pravim vlasnicima, muslimanima Novog Pazara i Islamskoj zajednici.

Ova zgrada je od skora u novom ruhu i svjedoči, na najbolji mogući način, uzdizanju naše Zajednice do nivoa koji zaslužuje vrijeme u kojem živimo.

Mi smo morali proći kroz bolan proces konsolidacije kada je u pitanju Islamska zajednica, taj proces traje i dalje. Iako, hvala Bogu, polako ali sigurno ulazimo u finalnu fazu odbrane prava na slobodu i autonomnost ove najvažnije institucije muslimana u ovoj državi, kada je i jedinstvo muslimana koje je bilo ugroženo 2007. godine, konačno na pomolu. Povratak centralne džamije u Prijepolju najbolji je dokaz da sve veći broj onih koji su bili zavedeni uvidjaju pogubnost onoga što se tada desilo, izražavajući praktičnu spremnost da se vrate pod okriljem jedine, legalne Islamske zajednice u Srbiji, sa duhovnim centrom u Sarajevu i reis ulu ulemom kao svojim poglavarem.

Da nismo bili spremni na požrtvovanost u toj borbi, težeći jedinstvu saffa, braneći vakufsku imovinu od svih onih koji je i danas napadaju, gotovo da sam siguran da ne bi smo bili u prilici, u ovom prelijepom ambijentu, čitaone biblioteke Fakulteta za islamske studije, uživati u blagodatima i ovog Kurban bajrama.

Imamo pravo na radost, ali pravi musliman se posebno u momentima radosti zahvaljuje Gospodaru svjetova što nam je omogućio da i ove godine, kada su u pitanju sve ustanove Islamske zajednice postižu velike rezultate, akcija zekata i sadakatul fitra je bila rekordna, takodjer broj hadžija, ali pravi broj, je najveći od kako organiziramo odlazak put Mekke radi obavljanja pete dužnosti.

Naši ambasadori su jučer boravili na Arefatu, inšallah, dove su im kabul, to je ono što nas čuva od svih dušmana vjere. Molim Allaha da im ukabuli hadždž i da se zdravi i veseli, oprošteni od grijeha vrate svojim porodicama i svom Sandžaku.

U svjetlu ovih poruka, još jednom, i ovom prigodom, Bajram šerif mubarek olsun, uživaj te u ovom druženju. Allah Vam dao svako dobro.

 

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img