Home Rubrike Vijesti Dr. Zukorlić: Kroz dijalog i u zakonskoj formi izvršiti reviziju naziva ulica,...

Dr. Zukorlić: Kroz dijalog i u zakonskoj formi izvršiti reviziju naziva ulica, škola i ustanova u Sandžaku

394

Slikovni rezultat za zukorlić

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić bio je gost emisije “Sporovi u kulturi” radija Beograd. Tema emisija bila je inicijativa Bošnjačkog nacionalnog vijeća o promjeni naziva škola u Sandžaku. Dr. Zukorlić istakao da Bošnjaci imaju Ustavno pravo da imena iz svoje kulture i tradicije budu zastupljena u nazivima ulica, škola i ustanova od javnog značaja. Navodi, da sa druge strane to ne smije biti predmet političkih obračuna kako bi se prikupili poeni, da te promjenu naziva treba sprovesti u okviru zakona i duhu dogovora i dijaloga.

Dr. Zukorlić kazao da je odnos naziva ulica i škola u bošnjačkim sredinama u Sandžaku neizbalansiran, te da kroz dijalog i u zakonskoj formi, ovo kolektivno pravo Bošnjaka treba ostvariti i ispraviti nepravdu koja traje decenijama.

– Postoji potreba revizije imena ulica, škola i drugih ustanova od javnog značaja u većinskim bošnjačkim sredinama na području Sandžaka. Dakle mi činjenično imamo tu neizbalansiran odnos kada su u pitanju imena ulica, škola i javnih institucija. To je nasljeđe od više decenija i jedna vrlo jasna nepravda. Dakle, ukoliko želite priznati činjenicu da u ovoj zemlji živi skoro trećina nesrpskog stanovništva, koje čine razne nacionalne zajednice i ukoliko proklamujete Ustavom ravnopravnost onda je potrebno na terenu u svim segmentima uključujući i imena škola, ulica i ustanova i izbalansirati to na način da vi toj nacionalnoj zajednici pošaljete poruku da je ona svoja na svojem, da ona živi u svojoj zemlji, da zemlja štiti individualna i kolektivna prava i da toj zajednici daje mogućnost da razvija svoj kulturoški identitet u punom kapacitetu. To je prvi aspekt.

– Drugi aspekt je politizacija, zloupotreba i vrlo često obesmišljavanje takvih akcija što imamo sada slučaj sa inicijativnom Ugljanina sa pozicije BNV-a koji to obično čini pred neke izbore. Gdje se izađe sa prijedlozima da se skrene pažnja, da se neki tkz. patriotski glasovi dobiju i onda ne samo da se to zloupotrebi, nego se to smjesti u drugi kontekst i obesmisli, jer svi znaju da je to u cilju predizborne kampanje, da to nije ozbiljna inicijativa, da nije cilj da Bošnjaci u svojoj sredini imaju imena iz svoje kulture i tradicije, već je u pitanju nešto drugo. I to je ono što meni smeta i protiv čega sam ja. Ova pitanja treba da rasterećeno otvorimo mimo izbora i da se sve ustanove uključimo i da na jedan rasterećen način kažemo e čekajte treba da izbalansiramo ovo.

Dr. Zukorlić istakao da je kao predsjednik Odbora za obrazovanje Skupštine Republike Srbije upoznat da ne postoji zakonska smetnja da određene škole u većinski bošnjačkim sredinama dobiju imenima po važnim likovima iz bošnjačke kulture i tradicije.

 

SANA – R.Z.

Previous articlePropao još jedan pokušaj nasrataja na vakufsku imovinu
Next articleOdržana konferencija za novinare na temu “45. Sandžačke igre”