Home Rubrike Vijesti Dr. Fehratović o nenamjenskom trošenju novca iz budžeta: Hasanović pokušava odbraniti nešto...

Dr. Fehratović o nenamjenskom trošenju novca iz budžeta: Hasanović pokušava odbraniti nešto se ne može odbraniti

384

Funkcioneri Sandžačke demoratkse partije i direktori Zavoda za urbanizam i Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta u Novom Pazaru Suat Ljajić i Mujo Šaćirović, kao i bivša direktorka Predškolske ustanove “Mladost” Dragica Ličina priznali su pred Osnovnim tužilaštvom da su nenamjenski trošili novac iz budžeta, zbog čega su na račun Vlade Srbije uplatili novčana sredstava u humanitarne svrhe.

Iako u odluci Osnovnog tužilaštva u Novom Pazaru jasno stoji da su optuženi priznali da su novac trošili nenamjenski predsjednik Sandžačke demokratske partije i član kabineta gradonačelnika Novog Pazara, Nihad Hasanović poručio da nema govora o nenamjenskom trošenju sredstava već da su greške proceduralne prirode.

„Greške koje nam se stavljaju na teret su proceduralne i u to se svako može lako uveriti jer je izveštaj dostupan na sajtu DRI. Grad je u međuvremenu na osnovu svih sugestija te greške korigovao i nema govora o proneverama i nenamenskom trošenju sredstava. Ima izveštaj, ima sve.”

A izvještaj kaže da su direktor i rukovodilac svoje plate uvećali za 20%, da su kupovali dijelove za teretna vozila po znatno većim cijenama, da su isplaćivali uvećane naknade za bolovanje, da su povećavali koeficijente kako bi uvećali zarade i na taj način oštetli budžet za više desetina miliona dinara, ne računajući to što su budžet Novog Pazara dodatno opteretili plaćanjem zateznih kamata i sudskim troškovima.

Potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratović kazao da  g. Hasanović pokušava odbraniti nešto se ne može odbraniti, da pokušava obmanuti javnost, da negira sudske odluke koje jasno pokazuju da su fukncioneri SDP-a nemanjenski trošili novac građana Novog Pazara.

“Riječ je o jednom organiziranom pranju novca, izvlačenju novca iz budžeta grada Novog Pazara, što je tada vodila državna revizorska institucija i ona nije savjetodavno tijelo kako pokušava kazati gospodin Hasanović već državni organ koji je posebnim zakonom ustanovljen i koji prati rad svih onih koji koriste bedžetska sredstva. Naravno taj njen izvještaj je bio interesantan istražnim organima i oni su pokrenuli određene postupke koji su doveli do toga da su ova lica priznala zloupotrebu iz budžeta, dakle, priznali su da su ukrali novac iz budžeta od građana Novog Pazara it u nema šta da nije jasno. Ono na čemu mi insistiramo jeste to da su zaista sramotne te kazne ako tamo stoji da je zagarantirana kazna do 5 godina zatvora.”

Dr. Fehratović ukazao na praksu lokalnih vlasti da građane Novog Pazara ucjenjuju i traže od njih da novčano učestvuju u asfaltiranju puta, ističući da je to strogo zabranjeno.

“Nažalost mi smo taoci jedne kriminalne vlasti koja je u svakoj branši napravila jednu posebnu mafijašku liniju koja na sve moguće načine pokušava da uzme što je moguće više od onoga što je opće dobro, što pripada svim građanima ovog grada i ove regije i na taj način sve nas drži u nekoj vrsti ropstva, jer smo zavisni od toga da li će se neki kriminalac smilovati da u jednoj ulici ono što sljeduje građane asfaltira ili neće, da li će kao što gospodin Hasanović ide iz mjesta u mjesto pa traži od građana da skupe 10-30-40 hiljada eura ukoliko žele da im se asfaltira određena ulica, kao što je recimo bio slučaj i u Zaguljači i u Selakovcu i na drugim mjestima.”

On je istakao da će Stranka pravde i pomirenja pohvaliti ono što je dobro za građane ali i da će ukazati na propuste.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

Previous articleOdržana konferencija za novinare na temu “45. Sandžačke igre”
Next articlePoklon paketići polaznicima mekteba