Home Vijesti Po 11. put održan festival “Zavičajne staze” na Bihoru

Po 11. put održan festival “Zavičajne staze” na Bihoru

329
0

Festival “Zavičajne staze” održan je po 11. put, ove godine pod sloganom: “Umjetnost je sumnjiva”.  Brojna poznata akademdska imena i ove godine bila su dio ove manifestacije, među kojima akademik Zuvdija Hodžić, član Hrvastkog nacionalnog vijeća i Matice Hrvatske seizmolog Marin Čaveliš, profesor književnosti Ljerka Petković, Fehim Kajević, Safet Adrović Vrbički, Sajo Sijarić, književnik Fajiz Softić, te brojni drugi.

Na izvorištu Dobre vode u Šipovicama festival je otvorio organizator i domaćin Mirsad Rastoder ističući da on polako prelazi u tradiciju, te da sjećanje na Ćamila Sijarića treba da živi zauvijek.

Druženje se nastavilo ispred porodične kuće Ćamila Sijarića, u kojoj je ostalo sve onako kako je i bilo za života njegovog. U toj kući, na toj poljani gdje je samo nebo granica, a oči odmaraju prelijepi pejzaži Ćamil Sijarić je nalazio inspiraciju i pisao. U čast njemu gosti pjesnici kazivali su stihove iz svojih zbirki pjesama.

Uslijedilo je i druženje u biblioteci Ćamila Sijarića, gdje je o njegovom liku i djelu govorio akademik Zuvdija Hodžić. Osvrnuo se na anegdote iz Ćamilovog života, govoreći na koji je način on postupao sa ljudima i nalazio inspiraciju.

Opširnije sa festivala “Zavičajne staze” u Bihoru pogledajte u večerašnjem izdanju Specijalne emisije na STV.

 

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA