Fehratović: Ugljanin mora dati odgovore za sve što je učinio

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U prostorijama Stranke pravde i pomirenja održana je konferencija za medije na kojoj je govorio potpredsjednik SPP-a dr. Jahja Fehratović na temu: “Aktuelna pitanja koja su prethodne sedmice uzdrmala javnost”.

Dr. Fehratović se osvrnuo na događaje vezane za smrt “majke Srebrenice” Hatidže Mehmedović, istakavši da je odnos prema ovom događaju u mnogome odredio kurs djelovanja pojedinaca.

“Njena tragedija je tragedija sviju nas. Bošnjaci su položili ispit kada su u pitanju kolektivna obilježja, jer kada se javila tragedija, odnos prema genocidu, bez obzira na političko ili neko drugo opredjeljenje, Bošnjaci su ostali složni i jedinstveni u podršci. To je i pokazatelj da neće, ako Bog da, dozvoliti da im se više išta slično dogodi”, istakao je Fehratović.

Osvrnuo se i na, kako kaže, šovinističke izjave Vjerice Radete.

“Osuda tog čina koja je uslijedila od cijele javnosti pokazuje da se odnosni svijest iz 90-tih godina mijenja, ali to nije dovoljno. Vrlo je važna inicijativa koja je potekla iz Skupštine Srbije da se Vjerica Radeta razriješi sa pozicije potpredsjednice Skupštine. Mi smo kao Stranka pravde i pomirenja podržali tu inicijativu, a nadamo se da će i drugi kolege poslanici podržati. Najnormalnije bi bilo i da podnese ostavku sa pozicije narodne poslanice, te časne uloge, jer zbog ovakvih šovinističkih izjava i djelovanja ona ne zaslužuje da nosi tu časnu funkciju”, istakao je dr. Fehratović.

Pozvan je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić da javno osudi izjave Radete i Dodika.

“Samo na taj način možemo ići putem pravde i pomirenja”, rekao je Fehratović.

Komentarisana je i ostavka Meha Omerovića sa pozicije narodnog poslanika.

“Ostavka sa te funkcije je prirodan čin nakon krađe na aerodromu u Frankfurtu, ali bi trebao da bude smijenjen i sa svih funkcija u SDPS-u. Ukoliko gospodin Rasim Ljajić to ne uradi, shvatićemo da Omerović od strane spomenutog ima podršku za ono što radi. Podsjećam javnost da on ima funkcije i u određenim nadzornim odborima, kao što su “Srbijašume”. Zamislite kakve se tu malverzacije prave”, podvlači dr. Jahja Fehratović.

Poziv Sulejmana Ugljanina gospodinu Pacoliju, dr. Fehratović smatra igrom predizborne kampanje za BNV. Fehratović je podsjetio i na nedozvoljene radnje od strane Ugljaninove liste, kao što je okom kamere snimljena krađa u Tutinu, mjestu Koniče, gdje se jasno vidi, ističe Fehratović, kako pojedinci pune kutije glasovima, gdje lista Ugljanina dobija jedan vijećnički mandat više od liste “Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju”. Od tog trenutka, smatra Fehratović, BNV je privatizirano.

“Simbolični honorar za rad u Vijeću Sulejman Ugljanin je isplaćivao svojim vijećnicima, a već tri pune godine nije ništa isplaćeno viječnicima “Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju”. Nikada nije uslijedio poziv niti za jednu sjednicu, niti za jedng gosta. Za gospodina Pacolija, recimo, saznali smo iz medija”, kaže Fehratović.

Na kraju, Fehratović je zatražio odgovore za mnoge radnje Ugljanina, kako kaže, afere, kao što je ona oko 20 miliona eura krađe iz budžeta grada, aferu motokultivatori i junice, za puč u Islamskoj Zajednici 2007. godine, te brojne izjave kao što je ona: “Mešihat od danas više ne postoji”.
Poslije 30 godina svog djelovanja, završava dr. Fehratović, vrijeme je da mnogi građani čuju odgovore na ova pitanja.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO:SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img