Home Rubrike Vijesti Prva džuma u Mahmut begovoj džamiji nakon povratka jedinstvenoj Islamskoj zajednici

Prva džuma u Mahmut begovoj džamiji nakon povratka jedinstvenoj Islamskoj zajednici

391
0

Nakon jedanaest godina Mahmut begova džamija vraćena je pod okrilje jedinstvene Islamske zajednice. Prva džuma održana je uz prisustvo delegacije Mešihata IZ u Srbiji predvođena potpredsjednikom Mešihata dr. Rešadom ef. Plojovićem, prodekanom FIS-a dr. Admirom Muratovićem, te brojnim imamima iz sandžačkih gradova.

Hutbu je predvodio Elmedin ef. Bećirović koji je istakao značaj jedinstva u safu.

Džumu namaz je predvodio dr. Rešad ef. Plojović, koji je nakon toga u izjavi za medije istakao da je posebno sretan što se miris jedinstva osjeća u svakom sandžačkom gradu, te što su Bošnjaci svjesni da postoji samo jedna legalna i legitimna Islamska zajednica.

“Veliki dan za ovaj džemat, veliki uspjeh za cijeli prijepoljski medžlis. Ovo je primjer koji može poslužiti svim ostalim džematima i imamima da se vrate pod okrilje Islamske zajednice u kojoj ima mjesta za sve, u kojoj se svi mogu osjećati slobodno i sigurno. Džematlije su danas mogle prisustvovati jednoj manifestaciji dostojanstva koju su pokazali imam i džamijski odbor, te da svi skupa znamo da se civilizirano ponašamo. Nismo prihvatili da ova džamija, nakon što su njen imam i džamijski odbor prihvatili da budu pod okrilje Islamske zajednice, bude zaključana, jer su neki željeli da na taj način ona bude uskraćena džematu. Islamska zajednica na čelu sa muftijom dr. Dudićem, glavnim imamom medžlisa u Prijepolju, imamom i džamijskim odborom odlučili su da ona bude stavljena na raspolaganje kao što je to i bila nekoliko stotina godina unazad svima onima koji u džamiju dolaze da se napoje sa čista vrela dini islama. Ovdje niko neće pitati nikoga kojoj partiji ili zajednici pripada, svi koji žele namaz, hair, koji žele da zahvate sa vrela islama su dobro došli u ovu džamiju”, poručio je dr. Plojović.

Delegacija Islamske zajednice mubareklisala je svim džematlijama ovaj poseban dan, uz iskrenu dovu da u svakom džematu zavlada jedinstvo.

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA

  

 

 

Previous articleU Mešihatu IZ-e ovih dana niz aktivnosti
Next articleFehratović: Ugljanin mora dati odgovore za sve što je učinio