SPP najoštrije osudila šovinizam Radete i Dodika

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U prostorijama Stranke pravde i pomirenja održana je press konferencija na kojoj je govorio predsjednik Političkog savjeta te stranke dr. Admir Muratović na temu: “Bošnjačka heroina, „Majka šehida“, Hatidža Mehmedović”.

“Majka Hatidža Mehmedović je simbol borbe za pravdu, jer je godinama mirno, dostojanstveno i uporno istrajavala na putu borbe za istinu o Srebrenici, pogibiji svojih sinova, muža, brata i mnogih drugih članova njene porodice koji su žrtve genocida.
Simbol mira i pomirenja koja je, i pored svoje boli kao jedino što je imala, u ime Majki Srebrenice, stavila „srebrenički cvijet“ na rever predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kazavši mu tom prilikom da mu se zahvaljuje što je došao „na mjesto genocida“, poželevši mu da ima snage na putu politike pomirenja, pokazavši pravo lice bošnjačkog dostojanstva u momentima boli koje nema nikakvog dodira sa divljanjem pojedinaca tog istog dana.
Smrt Majke Hatidže je ujedinila čitav normalan i humani svijet u poštovanju prema ovoj ljudskoj gromadi koju njena bol nije natjerala da mrzi čak ni dželate, a kamoli one u čije ime je izvršen genocid u Srebrenici”, ističe Muratović.

Tom prilikom najoštrije osuđen šovinizam Milorada Dodika i Vjerice Radete koji su svojim izjavama izazvali osude u cijelom regionu.

“Njena smrt je također ujedinila svakog normalnog čovjeka u svijetu, koji su ostali zaprepašteni i zgroženi spram šovinizma i bolesne mržnje koju je u povodu preseljenja na ahiret pokazala potpredsjednica Parlamenta Republike Srbije iz redova SRS-a, Vjerica Radeta.

Ovakav odnos prema smrti bilo koga, a posebno majke srebreničkih šehida, a posebno način na koji je to uradjeno uzimajući u obzir formulacije koje su korištene natjera čovjeka da zastane i da se zapita da li je moguće da takve osobe mogu se izjutra probuditi, pogledati se u ogledalo, a da pritom ne izgore u plamenu svoje bolesne i mračne savjesti.
Ništa manje morbidnije i opasnije nisu ni izjave predsjednika manjeg bh entiteta Milorada Dodika, koji je u svom šovinizmu ovog puta nadmašio i sebe, idući do te mjere da ezane sa džamija koristi kao alibi za propast ekonomske politike vlasti koju personificira, koristeći genocidne formulacije iz „Gorskog vijenca“, nazivajući učenje ezana „urlakanjem“. Ovakve izjave ponajviše govore o onima koji su ih kazali, ali zbog činjenice da obnašaju visoke političke funkcije zahtjevaju oštru osudu i to prije svega od predstavnika onih u čije ime oni govore”, dodao je Muratović.

Dobro je da je predsjednica Skuptine Republike Srbije Maja Gojković osudila izjavu Radete, kao i potpredsjednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović, ali zbog činjenice da su ove izjave djelovale veoma uznemirujuće na Bošnjake smatra se da to nije dovoljno, podvukao je Muratović.

“Mi smo svjesni da dijalog i pomirenje među narodima na Balkanu nema alternativu, a posebno između Bošnjaka i Srba, ali se on ne može temeljiti na politici dvostrukih aršina.
SPP ima snage da najoštrije osudi ekstremizam i šovinizam koji je prisutan kada je u pitanju bošnjački politički diskurs, ali isto tako vrh ove države, a prije svih predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je agilan u osudi nacionalističkih ispada Sulejmana Ugljanina, iako i on zna da je to jeftini dnevno-politički marketing predsjednika SDA Sandžaka, mora jasno i nedvosmisleno da osudi šovinističko divljanje Radete i Dodika i time pokaže da jeste predsjednik svih građana Srbije, pa i Bošnjaka, kao i da ne dijeli stavove nekadašnje političke saradnice, Vjerice Radete, kao ni osobe sa kojom ima česte političke konsultacije, posebno u segmentu zaštite nacionalnog interesa srpskog naroda, Milorada Dodika.
Ovo je važno za Bošnjake, ali mnogo više treba srpskom narodu, jer ovo što rade Radeta i Dodik je zlo za Srbe”, naglasio je Muratović.

Ovim putem pozvani su svi politički akteri na Balkanu, a posebno oni sa prostora bivše Jugoslavije da konačno shvate da šovinističkom retorikom nanose zlo svima, ali ponajprije pripadnicima zajednica iz kojih potiču, te da se okrenu politici dijaloga i pomirenja, zasnovanoj na istini i pravdi, kako bi se zajedničkim naporima, poručuju iz SPP-a, stiglo do željenog cilja, a to su mir i sigurnost za naredna pokoljenja i izvjesniju budućnost za prostor na kojem svi živimo.

 

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img