Poslanica SRS-a Vjerica Radeta izjavom izazvala oštre reakcije regiona

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Komentar poslanice Srpske radikalne stranke, Vjerice Radete povodom smrti predsjednice udruženja “Majke Srebrenice” Hatidže Mehmedović, prouzrokovao je oštre kritike.  Poslanici Demokratske stranke (DS) pokrenuli su zahtjev za razrješenje Radete sa mjesta potpredsednice parlamenta zbog, kako su naveli, nedopustivog govora mržnje prema žrtvama iz Srebrenice.

“Nedopustivi govor mržnje u izjavi potpredsednice Skupštine, kojim se svirepo obračunava sa nedužnim žrtvama zločina u Srebrenici i vređaju njihove porodice, ugrozio je ugled institucije parlamenta koji ona predstavlja, zbog čega se zahteva da je Skupština Srbije hitno razreši sa te funkcije“, naveli su poslanici DS u saopštenju. Iz Liberalno demokratske partije upućeno pismo u kojem stoji:

 “Neprihvatljiv je čin Radete, u kojem je anticivilizacijskim rečnikom napala preminulu predsednicu ‘Majki Srebrenice’ Hatidžu Mehmedović, sramno se rugajući njenoj žrtvi i žrtvi njene porodice. Radi se o ženi koja je ostala bez muža i dva sina u genocidu počinjenom u Srebrenici. Ono što je uradila Radeta posle njene smrti je nešto sa čime se niko normalan u ovoj zemlji ne može složiti”, izjavio je Čedomir Jovan ović.

Reagirala i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) koja je tražila hitnu smjenu Vjerice Radete sa te funkcije i da joj se bez odlaganja oduzme poslanički imunitet.

Pokret Centra saopštio da je saglasan sa inicijativoma da se poslanica Srpske radikalne stranke smijeni.

Reakcije stigle i iz BiH. Predsjedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je:”Sramotna je i neljudska ćutnja političke, intelektualne i verske elite srpskog naroda u Srbiji i BiH na divljačke i morbidne uvrede koje Milorad Dodik i drugi srpski zvaničnici sve češće i agresivnije izriču na račun žrtava genocida u Srebrenici i Bošnjaka uopšte”, rekao je Izetbegović.

Podsjećamo, nakon par sati od objavljenog teksta na twitter profilu, Radeta je izbrisala svoj korisnički nalog.

 SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img