MMF: Ima prostora za povećanje plata i penzija u Srbiji

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Sporazumom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) Srbija je toj finansijskoj instituciji obećala brojne tendere, poput tendera za Poljoprivredni kombinat Beograd, “Petrohemiju”, i za Komercijalnu banku, a obavezala se i na moguće poskupljenje struje i zatvaranje dva rudnika u “Resavici”. MMF je odobrio Srbiji nov aranžman, koji je nazvan “čuvarkuća”, a u toku njegovog trajanja od 30 meseci, Srbija se obavezala na niz konkretnih ciljeva, koji su vremenski oročeni.

Šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji (MMF) Sebastijan Sosa izjavio je da ima prostora za povećanje plata i penzija u Srbiji, a da još nije razgovarano o konkretnim brojkama. Rekao je da će misija MMF sa Vladom Srbije o tome razgovarati tokom naredne posete krajem septembra, kada će se već znati stanje u budžetu za ovu godinu, ali i raditi na pripremi budžeta za 2019. godinu. Sebastijan je naglasio da  je cilj programa i da se reši problem onih javnih preduzeća koji su bili izvor troškova u prethodnom periodu.

Dodao je da zaposlenost raste, kao i da je inflacija na niskom nivou i procenjuje se da će biti oko dva procenta do kraja 2018. godine.

Prema njegovim rečima, potrebno je povećati javne investicije, ali i zapošljavanje u privatnom sektoru. Sosa je objasnio da je među ciljevima novog programa i ubrzanje reforme javne uprave, odnosno reforma zapošljavanja i povećanje efikanosti javnih službi, kao i reforma Poreske uprave, kako bi se povećala efikasnost naplate poreza.

Izvor: Agencije

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img