Home Rubrike Vijesti Migranti o problemima na granici BIH-Hrvatska

Migranti o problemima na granici BIH-Hrvatska

552

Međunarodna federacija Crvenog križa i društava Crvenog polumjeseca prije nekoliko dana uputila je saopćenje za javnost u kojem se skreće pažnja na nasilje nad migrantima koji su zaglavili u Bosni i Hercegovini. Glasnogovornica te organizacije u Bihaću kazala je da su uslovi u kojima borave migranti na granici sa Hrvatskom neadekvatnim, te da je ona zabrinuta za sigurnost migranata.

Prema riječima Abdulaha Budimlića, predsjednika Crvenog križa Bihać, nasilje nad migrantima koji pokušavaju preći granicu između BiH i Hrvatske traje otkako su migranti došli u Bihać. Dodaje i kako je Crveni križ Bihać davno upozorio na tu pojavu, ali se ništa nije promijenilo.

Selam Midžić, sekretar Crvenog križa Bihać i osoba koja svakodnevno boravi u imigracionom centru u Bihaću, najbolje zna probleme s kojima se migranti suočavaju. Od nasilja i fizičkih ozljeda, do oduzimanja novca, telefona i dokumenata, realnosti su koje čekaju one koji pokušaju da pređu granicu.

Iršad Ahmad (22) iz Pakistana jedan je od onih koji su osjetili silu hrvatske policije. Trenutno boravi u Đačkom domu u Bihaću, a prije nekoliko dana je pokušao da pređe granicu i suočio se sa hrvatskom policijom koja mu je oduzela sve što je imao. “Tukli su me žestoko. Po rukama, leđima, nogama… ne znam ni sam gdje me sve nisu udarali. Galamili su i bili su mnogo ljuti. Oduzeli su mi novac i telefon, sad nemam ništa”, priča Ahmad.

Iz nevladinih organizacija u Bihaću i Velikoj Kladuši kazali da oni koji imaju novac ne ostaju dugo na teritoriji Bosne i Hercegovine.

 

Foto: Krajina.BA

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ

 

Previous articleOpština Priboj ulaže sredstva za rekontrukciju vodovoda i fabriku vode
Next articleNevrijeme u Sjenici izazvalo velike materijalne štete