Oštre reakcije povodom izjave Vjerice Radete

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Nevladine organizacije iz Novog Pazara najoštrije su osudile, kako su navele, besramni pokušaj potpredsjednice Skupštine Srbije i narodne poslanice Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerice Radete da se posthumno obračuna sa Hatidžom Mehmedović, predsjednicom Udruženja “Majke Srebrenice”. Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar Damad i Urban in pozvali su sve državne organe, vjerske, akademske i naučne institucije, civilno društvo i medije da se jasno distanciraju od tog “sublimata fašizma, odbace ga i stanu na stranu pravde za mrtve i žive”.

Pozivamo pravosudne organe da preduzmu sve zakonske mere protiv Radete kao nositeljke ovakvih anticivilizacijskih razmišljanja i delovanja. Izostanak adekvatnog reagovanja može biti samo potvrda da se Srbija samo deklarativno menja u procesu pridruživanja Evropskoj uniji”, saopštile su te nevladine organizacije. One su pozvale i međunarodnu zajednicu da “nedvosmisleno osudi ovaj čin, kao i da se suprotstavi praksi negiranja genocida u Srebrenici”.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković osudila je izjavu Radete. Gojković u saopštenju navela da su stavovi poslanice SRS “neprihvatljivi” kao i da “ni na koji način ne odražavaju stavove i vrednosti koje zastupa Skupština Srbije”.

“Najoštrije osuđujem strašne i nedopustive uvrede poslanice, koje ne priliče nekome ko je poslanik i ugrožavaju dostojanstvo Skupštine Srbije. Narodna skupština je predstavničko telo civilizovanih i pristojnih ljudi, kakvi i jesu građani Srbije”, navela je predsednica parlamenta.

Osudama se pridružila i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, koja je istakla: “Ali, nije ovo sramota radikala, jer oni i ne znaju za sramotu. Ovo je sramota za sve one koji su svojim glasovima doveli ovake radikale u Skupštinu Srbije”.

Radeta je ranije na svom tviter nalogu na vijest o smrti Hatidže Mehmedović, koja je u Potočarima izgubila muža i dva sina reagirala na sljedeći način:

“Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?!”.

Pored predstavnica Vlade, nevladinih organizacija oštro osudili građani Srbije, koji smatraju da je narodu potreban suživot i dijalog, a ne rat.

Izvor: Agencije

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img