Home Vijesti U Petnjici održana edukativno promotivna tribina “Jezička tradicija Bošnjaka“

U Petnjici održana edukativno promotivna tribina “Jezička tradicija Bošnjaka“

318
0

U sali Centra za kulturu u Petnjici, u okviru XI Festivala priče Zavičajne staze Bihor – Umjetnost je sumnjiva, održana je edukativno promotivna tribina pod nazivom “Jezička tradicija Bošnjaka“.

Na tribini su govorili doc. dr Jahja Ferhatović, prof.dr Amela Lukač Zoranić, mr Almasa Župljanin kao i prof. Hodo Katal a tribinu je organizirala NVO Centar za kulturu- Bihor.

Mirsad Rastoder kazao da je cilj tribine je u skladu sa očiglednom potrebom za sistematskijim i obrazovno djelotvornijim proučavanjem i afirmisanjem jezičko-književnog nasljeđa Bošnjaka u Crnoj Gori, a kako bi se osigurao razvoj i promovisanje jezičke kulture i jezičke prakse, poštovanje nacionalne jezičke tradicije, kao i plodotvorno unutarcrnogorsko susretanje i razumijevanje.

Gosti su imali priliku da čuju izlaganja na teme: „Bihorski i sandžačkobošnjački autori i njihova jezička pripadnost između bosanskog, srpskog i crnogorskog jezičkog standarda“, „Duh bosanskog jezika u ženskom pismu u Sandžaku“, kao i „Jezik bihorskih pisaca“.

Prof. dr. Jahja Fehratovic istakao da je imalo autora sa naših prostora koji su pisali na standardnom jeziku ali da je također imalo i autora koji su pisali ekavicu, da je imalo i autora koji su bili primarno vezani za Sarajevo ali i onih koji su primarno vezani za Podgoricu. On je naglasio da put kojim su prolazili naši pisci nije bio nimalo lak. Dr. Fehratović je kazao da smo prošli kroz jedan period jezičkog utemeljenja.

“Uglavnom isključivo u svim tim procesima jezičkog očuvanja najzaslužniji je bihorski kraj jer i po kvalitetu i po kvantitetu veći broj pisaca dolazi sa bihorakog kraja. Mnogi naši pisci su također po dijaspori kao što je Refik Ličina i mnogi drugi.”

Pod nazivom “Latice zavičaja” organizirana je izložba slika, odnosno radova učenika osnovnih škola iz Petnjice, Rožaja i Bijelog Polja.