Home Vijesti Drevna Bosna i Academia promovisani u Cazinu

Drevna Bosna i Academia promovisani u Cazinu

489
0

Upriličena je promocija djela Drevna Bosna i Academia autora akademika muftije Muamera Zukorlića u Cazinu.

Organizator promocije bilo je udruženje “Pozitiva”.

U svom obraćanju akademik Refik Šećibović je istakao fenomenološku činjenicu da Drevna Bosna prodire u korijenje Bošnjaka, tako da Bošnjaci po prvi put mogu govoriti sami o sebi, bez da drugi govore o njima.

Autor akademik muftija Muamer Zukorlić istakao je da je jedan od razloga Drevne Bosne bio ulazak u temelj nastanka države i naroda. Preuzimanjem statusa žrtve pravi se veliki rizik, istakao je Muftija.

“To je nešto kao so u hrani. Treba je, ali ni malo ni mnogo. Preuzimanje žrtve predstavlja okretanje u prošlost. Treba je imati, ali ne mnogo. Isto kao i so u hrani. Mi treba da ostanemo u ravnoteži”, poručio je muftija Zukorlić.

U Drevnoj Bosni, ističe Zukorlić, nema tendencioznosti prema drugima.

“U kakvim se umovima rađa mržnja? Samo u onim koji nisu svjesni ili sigurni svojega, pa onda negiraju tuđe. E pošto ja u svojim grudima toliko osjećam iskru vjere, identiteta, kulture, zašto bih mrzio? Bolji ne može da mrzi, jer što bi mrzio goreg od sebe? Ja sam nastojao da argumentima i izvorima iznijeti jednu cjelovitu priču u mjeri ljudskog dometa o tome šta se dešavalo sa prostorom Bosne i ljudima koji su živjeli u Bosni u periodu do dolaska Osmanlija”, poručuje Zukorlić.

Bošnjaci su oduvijek, ističe Muftija, bili monoteisti.

“Slučaj kod Jajca kada je za vrijeme sultana Mehmeda Fatiha 40 000 ljudi primilo islam odjednom me je naveo da analiziram i tražim razlog. Šta je to u pitanju pa tako odjednom? Pa zato što su uvijek gajili monoteizam, vjeru u jednog Boga”, poručuje Muftija.

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA – Edin Bačevac