Home Rubrike Vijesti U Priboju upriličena manifestacija “Dani Hasan-age i njegovih vakufa”

U Priboju upriličena manifestacija “Dani Hasan-age i njegovih vakufa”

408

Džemat stari grad u Priboju u povodu obilježavanja 260 godina Hasan- agine džamije, organizirao je manifestaciju “Dani Hasan-age i njegovih vakufa“.
Gosti svečane akademije bili su predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji dr. Mevlud ef. Dudić, predstavnik lokalne samouprave Miralem Gogalić, glavni imam medžlisa u Tutinu Vahjudin ef. Ćosović, glavni imam medžlisa u Prijepolju Aref ef. Duraković, imami iz Priboja, kao i hor Ljijan. Veliki broj džematlija okupio se da bude dio ove manifestacije.

Na samom početku Jasmin ef. Eminić zahvalnost je iskazao muftiji dr. Mevlud ef. Dudiću zato što je uvijek bio tu, iskazao, kako kaže, svaku vrstu pomoći i doprinio mnogo ovom Medžlisu IZ Priboj, kao poglavar IZ-e.

“Selamim sve koji su svoje vrijeme odvojili i došli da uveličaju manifestaciju koja je značajna za sve nas. Same pripreme za ovu svečanu akademiju dugo su trajale, odrađeno je renoviranje dzamije, komplet stolarija je promijenjena, 16-17 hiljada eura je uloženo u renoviranje džamije”, istakao je Eminić.

Kako kaže, Pribojci su potvrdili da svojim angazovanjem i održavanjem Božije kuće vjeruju u Allaha i u Sudnji dan, te se nada da će tako ostati.

O džamiji se ne zna mnogo, još od 1758. godine, tadašnji utemeljitelj Hasan-aga sagradio je džamiju, koja se i dan danas nalazi na istom mjestu. Džamija je kroz historiju dva puta spaljivana, ali uvijek renovirana, a do dana današnjeg zadržala je svoj prvobitni izgled.

Hor Ljiljan je nastupio sa nekoliko ilahija o Hasan-agi koje su oduševile sve prisutne.

Pročitan je jedan dio iz “Hasan-agine vakufname”.

“ Zamislite se svi od dana kada je nastao prvi vakuf pa do dana današnjeg. Priboj se nalazi na pola puta od Sarajeva do Novog Pazara gdje se putnici često odmaraju. Još 1758. godine mi smo vidjeli lijepu džamiju, mekteb, musafirhane pa se zapitasmo zar u Priboju ima muslimana, daleko od Novog Pazara i od Sarajeva i shvatili smo da ih ima, zahvaljujući Allahovoj odredbi da u Priboj dođe Hasan-aga. Naš Hasan-aga nije vakufio samo džamije i mektebe, već su njegovi pogledi dosezali u našu sadašnjost. Muslimanima će obrazovanje uvijek biti prije svega, Hasan-aga je to znao. Veliki Hasan aga, zahvaljujemo ti se od srca. Opet, bojim se da mi danas ne idemo u korak sa našim precima, iako smo u boljoj situaciji od naših predaka. Ne čuvamo i ne pravimo nova uvakufljenja i zaboravljamo ono što Hasan-aga nije zaboravio. Onaj koji daruje i poklanja neizmjernu milost, a za uzvrat ne traži ništa osim da budemo zahvalni, taj je pravi musliman. Ostavio nam je vakufe, a tražio od nas da vakufe unapređujemo. Zaboravljamo da će sve ono što smo dali u ime Allaha za nas, naše najmilije i za širu zajednicu, biti zapisano. Poslije toliko godina, nakon toliko manifestacija, nigdje se nije spomenula Hasan-agina džamija. Ali se nadam da će napokon ova džamija biti spomenuta uvijek, jer to i zaslužuje”, podvukao je Eminagić.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić istakao je da je i sam Hasan-aga znao kako treba da živi ova džamija već 260 godina do danas, te da će to biti trajna sadaka i ostavi nam dobre temelje ovdje gdje svi ove noći uživamo.

“Braćo i sestre, poštovana ulemo, našoj generaciji se Stvoritelj smilovao i nije dozvolio da zaboravimo one koje su iskrena nijeta činili dobra dijela. Budite ponosni i morate znati da ste spoenuti u Kur’anu, gdje naša dobra dijela Uzvišeni vidi i to je najbitnije. Mlada generacijo, nosite vjeru u Allaha dž.š. i nemojte zaboraviti našeg Hasan-agu, koji nam ostavi ono što je Allahu najdraže – džamiju koja će okupljati ljude i biti izvor napajanja imanskom energijom. Kada ljudi izađu iz nje širit će ljubav i dobro činiti, biti ponosni graditelji, a ne rušitelji. Radovati se što vole, a ne mrze, biti srećni što čine dobro, a ne čine zlo, jer je osobenost insana da čini svakome dobro i da se raduje dobru. Takve ljude je ova džamija podizala, dostojanstvene i uspravne kao ova minara. Ova džamija će ako Bog da takva i ostati sve do Sudnjega dana i ona je ubilježena u srca vjernika ovoga grada.
To što je neko nije stavio na neku mapu to je njegov problem, ali ona je u našim njedrima i našim životima”, poručio je Muftija.

Na samom kraju svim prisutnima su poželjeli da rade dobra dijela rad njih samih, kako je istaknuto, a ne rad drugoh. Kod Allaha dž.š. nikada neće dobra djela propasti, poručuju.

SANA – Zerina Bojadžić
FOTO: SANA

Previous articlePromocija izdanja akademika Zukorlića u Krajini
Next articlePredstavnici Mešihata učestvuju na sportsko-edukativnim susretima udruženja ilmije i uposlenika Islamske zajednice u BiH