Održan radni sastanak BANU

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U prostorijama Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti održan sastanak. Pored godišnjeg izvještaja o radu bile su predložene dvije dekleracije, jedna o Bosni a druga o akademiji,  na kojima se radilo duže vrijeme. Dekleracija o Akademiji važna je jer kažu, ona regulira rad, kretanje  i djelovanje akademije nakon sedam godina postojanja.

„Ambicija Akademije jeste kristalisanje jednog okvirnog stava, prema državi Bosni kao matici svih Bošnjaka, prije svega u kontekstu osporavanja njene državnosti, integriteta, suvereniteta, pogotovo i pokušaja da se BANU stavi u pogrešan kontekst u odnosu na državu Bosnu, tako da je važno da Akademija ima svoj stav, svoju svjedodžbu o državi Bosni koja ne bi bila sporna, a koja bi istovremeno poslužila onima koji to žele, prije svega političarima, da imaju svojevrsnu smjernicu i pravac kretanja u svojim političkim djelovanjima“ – kazao je akademik Muamer Zukorlić.

Predsjednik BANU-A akademik Filipović, pored radnog sastanka govorio i o planovima koji podrazumijevaju širenje akademije na druga područja.

„Mi širimo svoju aktivnost na taj način što smo zaključili da se BANU mora prezentirati bosanskoj javnosti na direktan način, u tom smislu ćemo 15. jula imati susret predstavnika Akademije i Bihaćke javnosti i planirani su takvi susreti u Zenici, Tuzli i Goraždu, ali ćemo se i u dogovoru sa Hrvatskom akademijom predstaviti i u Mostaru“ – kazao je akademik Muhamed Filipović.

Prijedlozi 31 akademika, dekleracije i rezolucije koje se donose zahtjevaju pomno razmišljanje o njihovoj implementaciji i uspješnosti. Akademik Zukorlić je naglasio da kada se donosi konačna odluka, ona se donosi na način da nije važno preglasavavnje već stabilnost i prihvatnost datog prijedloga.

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img