Home Rubrike Vijesti Lokalna platforma za dijalog – Izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće

Lokalna platforma za dijalog – Izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće

774

U centru Misije OEBS-a održana je Lokalna platforma za dijalog na temu „Izbori za Nacionalni savjet bošnjačke nacionalne manjine: Novi izbori – novi izazovi“. Uvodnu riječ je imao je moderator Fahrudin Kladničanin koji je istakao da je jako važna kampanja upisa u posebni birački spisak.

„Mi smo našli za shodno da u okviru lokalne platforme za dijalog u ovom periodu koji je pred nama pokušamo sa različitim akterima na lokalu da razgovaramo o temama koje su značajne za sam proces izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće.“ istakao Fahrudin Kladničanin

Pored gospodina Kladničanina u uvodnom izlaganju su učestvovali i Ahmedin Škrijelj generalni sekretar Stranke demokratske akcije, novinar Medin Halilović kao i Teo Taraniš.
Predstavnici Vijećničkog kluba “Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju”. r. Jahja Fehratović i dr. Admir Muratović su također učestvovali na tribini. Dr. Jahja Fehratović podsjetio na izborne neregularnosti koje su obilježile pretohdne izbore za nacionalne savjete.

„Kada je u pitanju izlasnost potpuno se slažemo oko ovog biračkog spiska. Prisustvovali smo na jednoj prezentaciji gdje su bili predstavnici SDA, kada je rečeno da će biti napravljena posebna web aplikacija, međutim ovdje je veći problem i tu smo mi podnijeli amandmane da predstavnici nacionalnih zajednica nisu do sada imali mogućnost da imaju u republičkoj izbornoj komisiji koja sprovodi izbore u stručnom sastavu svoje ljude i naravno da vas podsjetim na sve one zloupotrebe druge kada su u pitanju birački spiskovi i ostalo.“ kazao dr. Fehratović

Na sva pitanja prisutnih odgovarao je generalni sektretar Stranke demokratske akcije.

„“Što se tiče izbora za 2010. tu niste u pravu i moram da vam kažem jer sam ja bio u timu koji je pisao tužbu upravnom sudu da se ti izbori ponište, upravo jedan od razloga jeste bio ne sređen birački spisak koji je naštetio svim učesnicima biračkog procesa i naravno da je Beograd to ciljano uradio da se ponovo mi između sebe svađamo.“ istakao Ahmedin Škrijelj
Predstavnik asocijacije prosvetara Sandžaka smatra da Bošnjaci trebaju pozitvniji gledati na izbore, što nije bilo slučaj na održanoj tribini.

„Mislim da mnoge stvari treba da se mijenjaju u BNV-u zato što imaju ogromnih popusta i u školstvu. Ono za šta sam ja vezan i za šta se najviše interesujem i nadam se da ćemo ubuduće mnoge stvari promijeniti i da će to teći na bolje.“ kazao Kemal Sadović.

Dr. Fehratović istakao da Sulejman Ugljanin nije ispoštovao dogovor koji je potpisan 2014. godine i da je to jedan od glavnih problema zbog čega Bošnjačko nacionalno vijeće ne funkcionira kako treba.
„Podsjetio sam sve prisutne na neku vrstu pokušaja dogovora 2014. godine i na to da smo upravo ovdje u prostorijama OESC-a tada kao nosioci lista gospodin Ugljanin i ja potpisali taj sporazum i da je tu bilo izajava gospodina Ugljanina da će se u budućem sastavu bez obzira ko pobijedi i kako pobijedi sve odluke donositi konsenzusom i naravno rekao da to nije ispunjeno i da od tog trenutka je BNV zloupotrijebljeno.“ istakao dr. Fehratović.

Tribinu je organizovala Akademska inicijativa „Forum 10“, u okviru projekta Lokalna platforma za dijalog.

Previous articleAkademik Zukorlić u petak, 29.6. promovira „Drevnu Bosnu“ u Sarajevu
Next articleU Novom Pazaru promovirano djelo “Čuvarkuća” autora Tarika Đođića