Promocija “Drevne Bosne” u Nijmegenu – Izučavajmo prošlost da bismo izvukli pouke za budućnost

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

IKC Sabah Nijmegen upriličio je promociju djela “Drevna Bosna”, autora akademika muftije Muamera Zukorlić, te donatorsko veče za Bošnjake dijaspore.

U bogatom programu prisutni su imali prilike uživati u učenju Kur’ana, interpretacijama duhovne muzike i sevdaha u izvjedbi mladih umjetnika Harisa Sefera i Hamze Škrijelja.
Na samom početku ašere je proučio Aldin ef. Šahbazović. Izvođač duhovne muzike iz Novog Pazara Hamza Škrijelj predstavio se numerama “Selam Ummete” i “Strijela sudbine”.

Prisutnima se obratio Šaban ef. Đulan ispred džemata Sabah, zahvalivši se svima što će, kroz donatorsku večer dati svoj doprinos i ugraditi sebe u trajno dobro, kupovinom vlastitih prostorija.

Ispred Islamske zajednice Bošnjaka Nizozemske obratila se Majda Rustemagić istakavši važnost snage Islamske zajednice i uvezanosti džemata međusobno.

“Bošnjaci u Nizozemskoj su snažni i složni. Brojimo osam džemata, dajemo doprinos svim akcijama koje se realiziraju, volimo svoju maticu i Islamsku zajednicu, ponosimo se što smo Bošnjaci”, ističe Majda Rustemagić.

Rođen u Nizozemskoj, porijeklom i pjesmom Bošnjak – Hercegovac, mladi Haris Sefer sevdahom je izazvao oduševljenje među prisutnima.

Ispred Ženske mreže Stranke pravde i pomirenja obratila se gospođa Atifa Šaljić istakavši da je jako bitno da su žene društveno aktivne, te da se organiziraju, edukuju i stiču obrazovanje, jer žena je, kako kaže, pola dunjaluka, ali odgaja i drugu polovinu.

Ilahijama su program nastavile članice hora KUD Hajr iz Enschede-a.

Akademik Suad Kurtćehajić govorio je o Bosni, od svog nastanka pa do danas. Spomenuo je djelo akademika muftije Muamera Zukorlića “Drevna Bosna”, koje je okarakterisao kao historijsko djelo koje će biti upisano zlatnim slovima.

Uslijedila je večera za sve prisutne, nakon koje se obratio akademik muftija Muamer Zukorlić.

On je istakao da je džemat najbolji vid organizacije Bošnjaka.

“Sva udruženja i zajednice dale su svoj doprinos, ali su jedino džemati bili i ostali stožer našeg opstanka”, istakao je Muftija.

Dobri su zahvalni, vjernici su zahvalni, ističe Muftija.

“Resulullah nas uči da onaj ko nije zahvalan ljudima nije zahvalan ni Allahu. Onaj ko je svjestan i savjestan zna da je najbitnije da svoje dijete izvede na pravi put. Ja se 25 godina bavim dijasporom i vjerujte mi da nisam našao bolja mjesta od džemata, kada je u pitanju odgoj. Džemat je jedno od naše djece. I zato na ovu akciju za izgradnju džamije nemojte gledati kao na milostinju”, navodi Muftija.

Govoreći o Drevnoj Bosni akademik muftija Zukorlić stavio je akcenat na nekoliko ključnih refleksija ovog djela.

“Znanje je vrijednost u vidu svjetla koje je potrebno da se razviju druge vrijednosti. Kao što bilo šta živo ne može živjeti u mraku bez svjetla, tako niti jedna vrijednost, bilo da je duhovna ili etička – ne može živjeti bez tog svjetla znanja. Upravo je u tome tajna važnosti znanja”, kazao je akademik muftija Zukorlić.

Akademik muftija Muamer Zukorlić ističe da se Drevna Bosna bavi historijom Bosne do vremena Osmanlija.

“Znajte da nisam pristalica historicizma. To vam je da sve što se desi u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti neki vežu za historiju. To bi značilo da se krećemo i vraćamo unazad, a to ne smije. Trebamo izučavati prošlost samo onoliko koliko nam treba da bismo izvukli pouke za budućnost. Trebamo ići naprijed”, poručio je.

On najavio je i svoje novo djelo “Academia” koje je upravo izašlo iz štampe.

“Smatrao sam da riječi o našoj Bosni trebaju biti napisane na skupocjenom papiru i na estetski dotjeranim koricama, zapakovana u skupocjenim pakovanjima. Zato je ona malo skuplja u odnosu na druge knjige. Ja znam samo da sam dao sve od sebe, nadam se da sam bar dijelom uspio. Želim i najaviti svoju novu knjigu koja nosi naziv “Academia”, a koja je upravo izašla iz štampe. Ako je Drevna Bosna nastojala da prikaže korijene Bošnjaka, Academia nastoji da ponudi mapu obnove bošnjačke inteligencije”, kazao je Muftija.

Mladi Haris Sefer nastavio je izvjedbama sevdaha pružiti idealno nedjeljno poslijepodne Bošnjacima Nizozemske.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img