U Srbiji preko 27 hiljada izbjeglica

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U svijetu se obilježava Međunarodni dan izbeglica, koji Srbija dočekuje kao zemlja koja se i dalje bori sa rješavanjem problema ljudi koji su tokom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije morali napustiti dom, ali je zajedno sa ostatakom svijeta suočena i sa prilivom migranata sa Bliskog istoka i Afrike. Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije saopštio da se u statusu izbjeglice još nalazi 27.802 osobe (19.038 iz Hrvatske i 8.764 iz Bosne i Hercegovine), od nekadašnjih 618 hiljada.

Prema podacima od 2015. godine kroz Srbiju je prošlo više od milion migranata iz Azije i Afrike, a u ovom trenutku u 18 prihvatnih i centara za azil smješteno je blizu 3.000 migranata.  Četvrtinu od njih čine djeca, koja idu u školu u Srbiji. Zaštitnik građana Zoran Pašalić poručio je da Svjetski dan izbjeglica posvećujemo onima koji su, zbog ratova i nemilih događaja, bili prisiljeni da preko noći napuste svoje domove i ostanu bez života koji su do tada imali.

Ono što smo im kao država obezbedili to su uslovi za život, a kao društvo ljudskost i razumijvanje – naveo je Pašalić. Analitičari kažu da se na ovom problemu treba poraditi još.

Izvor:N1

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img