Home Rubrike Vijesti Osnovci završili polaganje male mature, konačni rezultati 28. juna

Osnovci završili polaganje male mature, konačni rezultati 28. juna

734

 

Kombinovanim testom završeno je polaganje male mature za učenike osmih razreda, a ovaj razredzavršio je 71.661 učenik, dok u srednjim školama ima mjesta za 76.064 učenika. Tako je broj slobodnih mijesta veći za 6,14 posto od broja učenika. Učenike tokom testova kontrolirali nastavnici i supervizori iz drugih škola. Direktor OŠ. Bratstvo kazao da je već danas počelo dešifrovanje testova.

Dejan Kulundžić, direktor OŠ. Bratstvo je kazao:”Radimo dešifrovanje, već preliminarne rezultate očekujemo sutra ili prekosutra, a učenici će imati neke rezultate uskoro. Pokazalo se da pripremna nastava koju smo organizirali sa našim nastavnicima imala je pozitivnog efekta. Nezvanični rezultati, srednja ocjena iz maternjeg jezika i matematike dosta je dobra, mislim da će proći sve dobro.”

On je istakao da OŠ. “Bratstvo” ima dobru reputaciju i da su učenici uspješni iz svih predmeta, te dodao da očekuje da će svaki učenik upisati željenu školu.

Kulundžić dodao:”Ocjenom Ministarstva naša škola ima najbolju ocjenu u regionu, mislim da će i ovaj pokazatelj srednje ocjene biti dokaz toga. Naši učenici uzimaju učešće na okružnim i republičkim takmičenjima iz različitih predmeta.”

Na testovima osnovci mogu ostvariti 40 bodova – iz maternjeg jezika i književnosti i matematike po 13, na kombinovanom 14, dok će uspjeh iz škole nositi najviše 60 bodova.  Konačni rezultati biće objavljeni 28. juna.   Upis učenikа u srednje škole izvršit će se 9. i 10. jula.

Foto:Blic.rs

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ

 

 

 

 

Previous articleNovi Pazar – karakterističan po nepoštovanju zakona ili po tradiciji?
Next articleStudenti umjetnosti IUNP otišli na 11. Međunarodnu likovnu koloniju