Održan bajramski teferič u Hanoveru

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U organizaciji Bošnjačke kulturno-sportske zajednice, fudbalskog kluba SV Sandžak-Bosna Hanover 2018, te KUD Sevdah održan je veliki bajramski teferič u Hanoveru koji je okupio nekoliko stotina bošnjačkih porodica, sve sa jednim ciljem – da se čuva tradicija i da lijepi dani Bajrama budu provedeni okruženi najmilijima.

Nekoliko sportskih i kulturnih dešavanja tokom ovog bajramskog dana, za svačiji ukus po nešto.

Prije početka kulturno-umjetničkog programa odigran je turnir u malom fudbalu koji je brojao 16 ekipa, a gdje je pobjedu odnijela ekipa Plav iz Hanovera.

Kulturno-umjetnički program otvorila je Amina Muslić ilahijom Hazreti Amina, a nakon toga su uslijedile tradicionalne sandžačke igre u izvjedbi KUD Sevdah.

Brojni gosti svojim prisustvom dali su podršku i svojevrstan doprinos ovoj manifestaciji, a došli su iz Sandžaka i širom dijaspore. Jedan od glavnih organizatora ovog velikog skupa Mijaz Ramdedović ističe da je sretan i ponosan što su Bošnjaci svjesni svoje vjere i tradicije, te što su prepoznali važnost u očuvanju i njegovanju istinskih nacionalnih vrijednosti. Ovakvih skupova treba imati još više, navodi on, što će, ako Bog da, biti tradicija u godinama koje dolaze.

Uručeni su pehari i nagrade najboljim ekipama i pojedincima sa turnira, a sponzorima i donatorima zahvalnice za njihov rad, trud i pomoć u svakom smislu da manifestacija izgleda nesvakidašnje, čemu je svjedočio Hanover.

Sandžak televizija i ovoga puta medijski je pokrovitelj manifestacije, trudi se da bude bošnjački prozor istine u svijet, te da uvijek bude u korak sa dešavanjima u dijaspori i donosi nove lijepe priče naših Bošnjaka.

Glavni imam regije Niderzaksen i imam džemata u Hanoveru Aldin ef. Kusur u svom obraćanju prisutnima prenio je selame i poželio sve najbolje Bošnjacima u ovim mubarek danima.

Poznati izvođač domaće muzike Rizo Hamidović pobrinuo se za muzički program, uz podršku nekoliko renomiranih izvođača sevdaha i narodne muzike.

Obraćajući se prisutnima predsjednik bošnjačkog džemata u Hanoveru hadžija Miljhat Muslić i jedan od organizatora skupa najavio je da će ovakva dešavanja uvijek biti podržana od strane džemata i drugih struktura, jer su ovo jedinstvene prilike da se svi Bošnjaci sastanu na jednom mjestu, razgovaraju i upoznaju se, šire lijepu riječ i budu u toku svih dešavanja. On se zahvalio svima što su došli da dodatno uveličaju ovu manifestaciju, a posebno ljudima iz organizacije i sponzorima koji su se potrudili da sve bude na najvišem nivou.

Uslijedilo je i tradicionalno takmičenje bacanja kamena sa ramena, kao i izbor za miss dijaspore. A gosti iz Sandžaka bili su Almir Muratović, koji je ispred BKZ-a u Petnjici promovisao ideju izgradnje Bošnjačkog kulturnog centra u Petnjici, čiji su radovi u toku, te gospodin Ćamil Ramdedović, promovisavši pritom svoje djelo “Musina jama”.

Uz tradicionalna jela, dobru organizaciju i poslugu Bošnjaci su fino proveli ovaj dan Bajrama. Nekoliko generacija, od onih najstarijih do onih najmlađih, svi jedni pored drugih svjedočili su o snazi Bošnjaka dijaspore. Ostaje još samo jedna želja, da ovakvih manifestacija bude i u budućnosti.

SANA – HAMZA ŠKRIJELJ

FOTO – SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img