Home Vijesti Svečano obilježena desetogodišnjica rada Sandžak televizije

Svečano obilježena desetogodišnjica rada Sandžak televizije

296
0

Jubilej Sandžak televizije, deset godina od postojanja, rada, suradnje i poštovanja drugih i drugačijih od strane Sandžak televizije. Brojne delegacije podršku su pružile i svojim prisustvom dale svoj doprinos, pored delegacija, prisustvovali političari, novinari, intelektualci, naučnici, akademici i građani Novog Pazara i okoline.

Na samom početku prijateljima Sandžak televizije premijerno je predstavljen kratki dokumentarni film u kojem je predstavljen osvrt na rad tijekom punih deset godina. Predstavljen je historijat, rast i razvojni tok televizije. Nakon filma, obratio se direktor Sandžak televizije Salahudin Fetić, on je direktor cijelog Media centra koji obuhvata i radio “Ref-Ref”, novine “Glas islama”, agencijski portal “Sanapress”, “Revija Sandžak” i druge. Direktor je istakao važnost ove večeri i važnost nepristrasnog, objektivnog novinarstva, važnost ispružene ruke građana i suradnika.

Dragan Banjac, novinar Al Jazeere je u svom obraćanju poželio je da ova televizija nastavi sa razvojem, da bude pristupačna i dalje. On je u obraćanju istakao i početke suradnje sa ovom televizijom, što mu kako kaže predstavlja posebno zadovoljstvo. Uputio je savjetodavne riječi koje predstavljaju simbol podrške, ističući riječi velikana koji kažu da je poseban emanet novinara te da to nike običan “posao”. Lijepim riječima završio svoje izlaganje.

Direktor Sandžak televizije uručio i zahvalnice onima koji su na tokom ove decenije pružili značajnu podršku, a zahvalnice uručene predsjedniku Mešihata IZ-e u Srbiji, generalnom menadžeru Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, zahvalnica uručena krovnoj organizaciji Bošnjaka u dijaspori, Zajednici sandžačke dijaspore, nekadašnjem direktoru i za veliki rad i trud zahvalnica dodjeljena Enveru Islamoviću, koji je trenutno menadžer tehničkih poslova.

Zukorlić: Treba podržati sve što vrijedi i Sandžak televizija će uvijek imati svoje sponzore

Akademik muftija Muamer Zukorlić je u svom obraćanju je kazao:”Decenija kontinuiteta i teškog uspjeha vrijedi priznanja Sandžak televiziji, biti osnivač znači biti roditelj i kada ste najradosniji uvijek imate druge odgovornosti koje vam ne dozvoljavaju da se uvijek potpuno prepustite radosti. Bio sam počašćen od svevišnjeg Stvoritelja da budem osnivač više ustanova i subjekata i sada sam evo u prilici, čak neke ustanove su nedavno imale jubileje od dvije decenije, to je pristojna distanca u kojoj se mogu analizirati efekti, svrhe, uspjesi, neuspjesi, kvalitete, a budući da su sve te ustanove bile iz sfere obrazovanja, kulture, medija.. i sada sam u prilici da sve analiziram svako “dijete”. Postavlja se pitanje zašto je moja briga ovaj mediji, a ja, nikad im to nisam rekao, sam prepoznao značaj postojanja medija. Nikada ranije nismo bili u prilici da čujemo nezavisnost, samostalnost, sloboda, siguran sam da je jedan od ključnih razlika taj što se veoma mali broj medijs izborio za punu slobodu i samostalnost. “

On je ukazao na važnost medija koji djeluju bez kontrole medija. Postavio je pitanje “Šta je mediji”, istakao važnost pružanja prostora na nekom mediju, jer ističe jačinu, snagu i moć jedne televizije. “Zamislite kakva je to šansa, čast i zamislte kakva je to odgovornost” – dodao je. Zamislite kada se u medijskom mraku pojavi Sandžak televizija čiju ideju može svako pročitati i shvatiti. Prvi naslov televizije Universa zapravo ima poruku promoviranja pravih ljudskih vrijednosti, a kasnije kada smo shvatili da ljudske vrijednosti nisu u koraku sa ljudskim onda smo odlučili preimenovati naziv. Naziv “Sandžak” je dug prema svom Sandžaku. To svjedoči širinu orjentacije, institucija, organizacija, ljudi svih faktora ooji su nastali pod bajrakom Islamske zakednice ovdje, a potom i u Srbiji. U ovih 10 godina prva odrednica u nastanku ove televizije bila je da se bavi naukom i kulturom.

Ukazao na važnost umjerenosti, tolerantnosti što je kaže, jedini put sredine, a ne litice. Ono što je bio tako veliki izazov nas Sandžaklija ovdje, pored rata u Bosni, nereda, nemira, politčkih izolacija, koruptivne i kriminalne organizacije, i bilo je veoma teško ostati normalan i održati toleranciju, u tom smjeru me kod Sandžak televizije fascinira to što su opstali uprkos svim udarima, koja je od početka opoziciona. Zamislite koliko morate biti kvalitetni sa vlastima i bez vlasti da vas društvo prizna. Osvrnimo se na druge televizije koje su smještene u zgradu svih naroda i pri tome iz budžeta dobija 40 hiljada eura i postavljamo pitanje “Kako je moguće pored toga izdržati?” Sandžak televizija ima etički kodeks, pogledajte priloge koji ističu loše i negaivne stvari drugih partija, ova televizija ne trijumfuje nad time, to ne radim ni ja kao narodni poslanik, to nikada od mene niste čuli, a mogao bih. Čestitam Sandžak televiziji na dosljednosti, kada imate napade satima, danima, ovi ljudii opstaju. Tu se mi razlikujemo, tu se razlikuju oni i mi.”

Svečani program nastavljen prigodnim muzičkim programom.

SANA – DŽANA DŽANKOVIĆ

FOTO – EDIN BAČEVAC