Prijepolje – Upriličena manifestacija “Bajram dođe mirišu avlije”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Islamska zajednica u Srbiji i Bošnjačka kulturna zajednica organizirali bajramsku svečanost “Bajram dođe mirišu avlije” u Prijepolju.

Svečanost je bila obogaćena kulturno-umjetničkim programom, ilahije i kaside izvodil je hor “Hazreti Hamza” iz Sarajeva kao i drugi interpretatori iz Sandžaka i Sarajeva.

Svečanost je otvorena čestitkom Bajrama, najvećeg blagdana muslimana. Manifestaciji prisustvovala delegacija SPP-a koju je predvodio muftija dr. Muamer Zukorlić kao, predstavnici opštinske uprave i druge brojne delegacije.

Organizator Samir Tandir u svom obraćanju je kazao:”Veoma mi je drago što se susrećemo povodom ovakvih okolnosti,. Radostan sam što živim u mjesto gdje svaki pojedinac uz svesrdnu podršku lokalne samouprave može obilježavati svoje praznike, blagdane, slave jer je to odraz demokratije. Sa ove bajramske akademije šaljemo poruke mira, ljubavi i radosti. Dvije ključne poruke večeras jesu da je radost mog prijatelja i komšije je i moja radost i samo poštujući druge mi poštujemo i sebe. Ponosni smo na saradnju koju smo uspostavili u Beogradu kao i ovdje na lokalu. Sa ove naše bajramske akademije šaljemo poruku podrške dijaloga kojeg sprovodi muftija Zukorlić i predsjednik države Srbije.

Skupu se obratio narodni poslanik, muftija dr. Muamer Zukorlić, te istakao:”Sve ove destrukcije koje su nam se dešavale sve ove godine nanijele su velike štete posebno u kolektivnim odnosima, ali sam uvjeren da ovdje u Prijepolju živi neoštećeno sjeme pravog kvaliteta i zajedništva. U to čvrsto vjerujem, ovdje sam svake godine, svakog Bajrama ali i mimo Bajrama. To moje uvjerenje svakog puta potvrdi atmosfera koju doživim ovdje kao i ova večerašnja. U ovom raspoloženju, ovakvim programom, ovom grupom, ovakvim horom, ovo je ugođaj koji predstavlja kulminaciju radosti na koju imate pravo svi vi prisutni. Kroz program smo imali priliku čuti brojne hadiske,misaone i poetske rečenice o Ramazanu i ibadetima, čemu tolika važnost, čemu toliki značaj da se čovjek odrekne svih užitaka punih mjesec dana? U čemu je smisao tako oštre discipline prema sopstvenom sebi, prema biološkim osobinama koje se u toplom danu graniči s iscrpljivanjem biološkog sebe? I čemu obilne nagrade od Stvoritelja, za one koji se uspješno podvrgnu takvoj disciplini? – pa baš zbog tog istog čovjeka. Nije vrijednost u tome šta čovjek može da uradi većod kojih izazova pred sobom čovjek može da se ustegne. Vjerujem da je ovdje i u političkom smislu otvorena nova stranica, kada je u pitanju vlast koju čine SNS i SPP. Prava vrijednost se nudi kvalitetom, kvalitetom same suštine i prirode te vrijednosti.”

Program je pored ilahija i kasida bio obogaćen i lijepim poukama, hadisima i ajetima.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img