Noćni namaz na trgu Gazi Isa-bega

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Kako je već postala i tradicija preko deset hiljada vjernika i vjernica okupilo se na trgu Gazi Isa – bega u Novom Pazaru kako bi zajednički u safu, jedni do drugih veličali Uzvišenog Gospodara. U 27. noći u kojoj je, prema brojnim predajama noć Lejletul-kadra koja je vrednija od hiljadu drugih mjeseci noćni namaz su predvodili gosti šejh Abdulaziz el-Matrudi iz Saudijske Arabije i hfz Sejid Kaya iz Turske.

Tradicionalnom noćnom namazu na Trgu prisustvovali su i predstavnici ambasada muslimanskih zemalja u Beogradu predvođeni ambasadorom Egipta Amr Fethi Muhamed el Džuvejlijem.

Prisutnim vjernicima obratio se predsjednik Mešihata IZ-e muftija dr. Mevlud ef. Dudić uz poruku da je ovaj skup još jednom posvjedočio snagu jedinstva ovog grada.

“Kažu mufesiri da je zemlja u ovoj noći preplavljena prisustvom meleka. Čak i melek Džebrail se spušta i gleda šta se dešava sa sljedbenicima Šehadeta. U toj noći određuje se i mijenja sudbina. Uzvišeni mijenja sudbinu svome robu koji iskreno čini dovu. Evo i mi večeras ovdje pod otvorenim nebom čvrsto svjedočimo da smo sljedbenici selama (mira), da svakom želimo dobro i mir, da ne mrzimo. Mi ovdje upućujemo dovu Allahu dž.š. za sve one koji hizmet čine Islamu, našoj zajednici. Činimo i dovu i onima koji nam ruše zajednicu riječima:” Bože, oprosti im, ne znaju šta rade!”. Gospodaru naš, prospi svoj rahmet na sve ljude, jer je Tvoj Poslanik poslat kao “Rahmetelil ‘alemin” – Milost svjetovima. Gospodaru naš, Ti opraštaš, voliš opraštanje, oprosti i nama”, kazao je Muftija.

Nakon toga vitr namaz je predvodio i dovu proučio šejh Abdulaziz el-Matrudi.

          

Izvor: SANA – Hamza Škrijelj

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img