Home Rubrike Vijesti Akademik Zukorlić priredio iftar na Dedinju – Radost susreta sa dragim ljudima

Akademik Zukorlić priredio iftar na Dedinju – Radost susreta sa dragim ljudima

653
0
Predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo dr. Muamer Zukorlić već drugu godinu zaredom domaćin je iftara kojeg je upriličio večeras u Klubu Narodnih poslanika u Beogradu. 
Među dvjesto zvanica bili su Ministar za rad boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, izaslanica ministra policije, Nebojše Stefanovića, ambasadori Alžira u Republici Srbiji, Turske, Tunisa, Maroka, Pakistana, Azerbejdžana, Irana, Amerike, BiH, Egipta, Indonezije, Malezije, Libana, OESCE-a u Republici Srbiji.
Među prisutnima bila i delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji sa prostora Sandžaka, Beograda, Vojvodine i Preševa a koje je predvodio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, delegacija Stranke pravde i pomirenja u Srbiji i Crnoj Gori, delegacija Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, predstavnici svih Medžisa IZ-e, sandžački muftija Abdurrahman ef. Kujević.
Među prisutnima bili i brojni narodni poslanici, predstavnici javnog, kulturnog i političkog života.
U izjavama za Sandžak televiziju zvanice istakle da je ovo posebno veče. Iz Beograda poručili da iftar simbolizira spoj dvije tradicije, kao i dva naroda što je kažu, dobra poruka za sve one koji žele mir i stabilnost, a naročito dijalog i suživot, time ukazuju da je Srbija otvorena zemlja.
Prilikom iskazivanja dobrodošlice domaćin dr. Muamer Zukorlić je istakao da večerašnji iftar predstavlja trenutak koji se prema tradiciji muslimana označava kao trenutak dvije radosti: radost uspješnog okončanja posta tog dana i radost Božije milosti s kojom se čovjek susreće tog trenutka a imamo i treću radost, dodaje, a to je radost susreta sa dragim ljudima, prijateljima, i onima sa kojima se dijeli ovakav zalogaj poručio je dr. Zukorlić te dodao da je radost okončanja dnevnog posta, onaj koji posti usteže od jela, pića i drugih zadovoljstava.
“Smisao te radosti ogleda se u demonstarciji, trijumfu sopstvenog karaktera nad sobom, nad biološkim sobom, što jeste smisao buđenja ljudskosti u sebi. Nije vrijednost u onome šta možete da uradite već u onome u čemu možete da se ustegnete. U toj mjeri se oslobađa prostor za dobro prema drugima i post i drugi obredi u islamu zapravo se mjere na poruci ‘Najbolji među vama je onaj koji koristi ljudima, a najgori je onaj koji šteti ljudima’. Smisao radosti jeste da se ona podijeli sa drugima, nemoguće je biti dovoljno radostan sam sa sobom i nemoguće je izraziti svoju radost sa samo sebi sličnima i identičnima, naprotiv, radost se oplemenjuje u susretu sa drugima i različitima i to je večeras na ovom iftaru u Beogradu, u ovoj punoći svih vjerskih, političkih i drugih različitosti koji su večeras ovdje u istom svjetlu sa željom i ambicijom da promovišemo plemenitost prema ljudima.“
On se zahvalio na dolasku i poželio da Bog sve blagoslovi.
Neposredno pred iftar, ezan proučen, klanjan namaz, a gosti uživali u druženju, razgovoru te ugodnoj atmosferi.

Tekst: Džana Džanković, foto: Edin Bačevac (SANA)
Previous articleDr. Muamer Zukorlić u emisiji “Jutro” govorio o doktorskim diplomama
Next articleDirektor Vakufske direkcije Admir ef. Doljanac posjetio IKC Bošnjaka u Lajpcigu