Home Rubrike Vijesti Zukorlić: Vučić da osudi secesionističke izjave Dodika

Zukorlić: Vučić da osudi secesionističke izjave Dodika

438

Pitanja o tome da li predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istinski podržava politiku Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i kandidata za člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima u toj državi, ili ga pak kontroliše i suzdržava u secesionističkim namjerama, dobija još više na snazi u mjesecima koji slede tokom predizborne kampanje. U razgovoru za Danas narodni poslanik dr. Muamer Zukorlić govorio o uticaju Vučića na izborni proces u BiH i šta su posledice.

Dr. Muamer Zukorlić smatra da Srbija ne bi trebalo da se miješaja u izborni proces u Bosni i Hercegovini, odnosno u Republici Srpskoj, kao što ne bi trebalo da se miješaju ubilo kakvoj drugoj situaciji.

– U interesu i Srbije i BiH je da se u duhu prijateljstva poštuje suverenitet te države, odnosno da se prepusti Bosni da sama prođe kroz svoj izborni ciklus bez ikakve podrške srpskih vlasti nekom od kandidata. Svako uplitanje Srbije u događanja u BiH ostavlja loše posljedice – ističe Zukorlić.

On smatra da politika Aleksandra Vučića nije na liniji politike Milorada Dodika, bez obzira na ono štos toji u prvom planu u javnosti, poput čestih susreta i konsultacija.

– Imam utisak da su upravo te pojavnosti zapravo Vučićev pokušaj da ne bude optužen da je izdao Srbe u BiH. Da sam ja u njegovoj poziciji, međutim, preciznije bih se izjasnio kada je riječ o politici Milorada Dodika koja je secesionistička. Jer, nije u redu da Vučić kaže kako podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, a da istovremeno prećutkuje secesionističke izjave Milorada Dodika. To bi morao oštro da osudi – zaključuje Zukorlić.

izvor: Danas

Previous articleU Srbiji obilježen svjetski dan zaštite životne sredine
Next articleMalinari prekinuli protest – Zukorlić: “Njihovi zahtjevi se ne smiju ignorisati!”