Home Rubrike Vijesti Protest mještana sela sa Pešteri zbog nelegalnog okupiranja zemljišta

Protest mještana sela sa Pešteri zbog nelegalnog okupiranja zemljišta

1834

Mještani četiri sela na Pešteri proteklih dana susreću se sa nizom problema. Njihova egistencija ugrožena je otkako je, kako kažu mještani, Numan Bajramović zagradio i počeo sa oranjem do 100 hektara zemlje. Nepravda ih, ističu, boli jer nisu zaštićeni, a prisiljeni su da se sami bore za svoj hljeb. Stoga su otpočeli protest i zaustavili radove koji već bili započeti.

Dino Bibić mještanin sela “Ugao” je kazao:”Mi se upravo nalazimo na mjestu koje je prirodni rezervat koje je proglašeno “Peštersko polje” i pod drugim stepenom je zaštite. Ovdje su neki od uzurpatora zemljišta koje  je državno, a koji su na silu htjeli oduzeti.”

Redžep Bibić  mještanin sela “Ugao” je kazao:”Mi smo nekoliko puta zemlju branili i na sud smo dobili. Sad je došao neki Nuce i mi ne damo da se ore.”

Fadil Seferović mještanin sela “Ugao” je kazao:”Ukoliko se sve poore, selo Boroštica mora ugasiti 7000 ovaca i 800 krupne stoke, drugo selo Bioce mora ugasiti oko 5000 ovaca, Ugao isto tako, Doliće.”

Izudin Škrijelj mještanin sela “Boroštica” je kazao:”Numan nikakav novac nije dao, on je samovoljno zagradio 100 i nešto hektara, bez ikakve papirologe.”

Odbornik Stranke pravde i pomirenja Fadil Nikšić dobio je poziv od mještana u nadi da im pomogne riješiti ovaj slučaj. Njegova građanska dužnost bila je da izađe na teren, te da pokuša pregovarati. Došao je do podataka iz katastara a s tim i do istine.

Fadil Nikšić odbornik Stranke pravde i pomirenja ispred POK Sjenica je kazao:”Numan Bajramović je kupio parcel 95/1 i 96/1 u površini od 12 hektara i 33 ara, to je nesporno. Parcele koje su između puta Buđevo i puta koji dolazi iz Tuzinja je katastarska opština Buđevo se vode na Republiku Srbije, Ugao je također u vlasništvu Republike Srbije i Ministarstva poljoprivrede. Katastarska parcela neposredno uz farmu 95/3 je privatna parcela Bibića, parcela 90, 94 je Srbija šume.  Znači ovdje nema ništa ni što je Đurovo a ni Numanovo, uz dužno poštovanje mom prijatelju Numanu. Možda je čovjek kupio ja ne sumnjam da je on dao pare prevarantu Đuri.“

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ

Previous articlePotpisan sporazum između grada Novog Pazara i Nacionalne službe za zapošljavanje
Next articleSandžački junaci, pod turskim bajrakom, u Kiparskom ratu 1974. godine