Home Vijesti Gradskoj upravi Novi Pazar prijeti milionska kazna – Zbog kriminalnog davanja sredstava...

Gradskoj upravi Novi Pazar prijeti milionska kazna – Zbog kriminalnog davanja sredstava RTV novi pazar

289
0

Povjerenik za informacije od javnog značaja obavijestio je danas Sandžak Televiziju da je zatražio od Vlade Srbije izvršenje izrečene kazne Gradskoj upravi Novi Pazar, zbog nedostavljanja informacija od Javnog značaja Sandžak Televiziji.

Naime, Gradska uprava skriva konkursnu dokumentaciju Radio televizije Novi Pazar po kojoj je prije skoro tri godine, dodijelila sredstva istoj. Sandžak Televizija istraživajući ovaj slučaj došla je do podataka da dokumentacija po kojoj su sredstva dodijeljena nije u skladu sa zakonima, pravilima i procedurama o sufinansiranju medijskih projekata iz oblasti javnog informisanja.

Kako ne bi došlo do poništenja projekta, kojim bi RTV Novi Pazar morala da vrati sredstva Gradskoj upravi, Gradsko vijeće, Gradska uprava i Gradonačelnik Novog Pazara odlučili su da ne predaju traženu informaciju od javnog značaja Sandžak Televiziji.

Za taj postupak, prijeti im kazna u minimalnom iznosu od polovine mjesečnog budžeta, do maksimalne desetine ukupnog godišnjeg budžeta, tj. od 100 do 250 miliona dinara, ili od 800 hiljada do milion ipo eura.

U koliko nadležni organi adekvatno ispitaju sve detalje konkursa, i donesu odluku o poništenju istog i vraćanju sredstava Gradskoj upravi, Radio-Televizija Novi Pazar bi morala da vrati iznos od oko 150.000.000 dinara ili 1.250.000 eura.

Podsjećamo da je dodjelu sredstava RTV Novi Pazar od strane Gradske uprave Novog Pazara pratio niz nelegalnih i kriminalnih radnji, od kojih je najslikovitija i najbrutalnija da su bivši i sadašnji gradonačelnik ujedno bili i vlasnici televizije kojoj su dodjeljivali sredstva.