Gorivo skuplje, vozači na udaru

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Iako je cijena sirove nafte na svjetskim berzama krenula silaznom putanjom, gorivo na pumpama u Srbiji skuplje. Tako je benzin od 95 oktana dostigao i cijenu od 152,70 dinara za litar, eurodizel 162,40  dok su cijene „kvalitetnijeg“ benzina i eurodizela dostigle  167 dinara. U zadnjih mjesec dana prosiječna cijena benzina veća je za 4,8 a dizela za 6,2 odsto, kazao je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović. Cijene  na tržištu idu veoma brzo prema visokom interval.

Skoro svi trgovci su sada znatno smanjili marže da bi usporili rast i udar na potrošače. Najveća količina derivate stiže iz velikoprodaje NIS, ali je cijena slična i na tržištima u okolini.

Velikoprodajna cijena benzina od 95 oktana je početkom marta bila oko 126 dinara za litru a tokom prošle sedmice 142,64. Eurodizel je u velikoprodaji nabavljan po 137,70 dinara za litar, a sada je prodavan za 162,40  dinara za litar.

AKCIZNA POLITIKA

Od početka godine državna zahvatanja u Srbiji po litri benzina su povećana za 2,63 dinara, a dizela za 3,07. Analize pokazuju da su državna zahvatanja u cijeni benzina 55,2 odsto , a dizela 53,8 odsto

U ovakvim situacijama su prethodnih godina mnoge države reagirale privremenim smanjenjem akciza.

Izvor: Agencije

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img