Zukorlić o Srebrenici i Bošnjacima u emisiji “Globalno”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Gost TV BN bio je akademik Muamer Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja. Na temu “Odnosi Srba i Bošnjaka” pored muftije dr. Zukorlića govorili su i Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose i sociolog dr. Drago Vuković. Tokom emisije dr. Zukorlić istakao Srebrenicu kao lekciju.

“Pravno oko Srebrenice je rečeno, imamo Međunarodnu presudu da se tamo desio genocid, to je apsolutno nesporno i sa aspekta elementarnog ljudskog posmatranja, i ako idemo od definicije genocida, šta je genocid-istrebljenje, desilo se organizirano istrebljenje sa jednog prostora, jednog naroda samo zbog razlike u naciji, dakle, to su činjenice. To što sada neki srpski političari smatraju da je dobro za Srbiju, srpski narod da se ne prizna genocid, da se zločini umanjuju, ja lično mislim da je to loše ne samo prema Bošnjacima nego da je loše Srbima i Srbiji, da princip nepostojanja kolektivne odgovornosti, zastupanje principa individualne odgovornosti, onog trenutka kad jedan narod ili jedna država potura pleća pod neki zločin, ona jedan zločin iz individualne prebacuje u kolektivnu  kategoriju. To je katastrofa, tu neki srpski političari prave katastrofalnu grešku.“

On je dodao da je budućnost važnija od prošlosti ali da se ne smije prošlost zaboraviti.

“Prošlost, stradanja treba da budu lekcija kako ne treba, naravno, s druge strane Bošnjaci treba da se sjećaju Srebrenice, Manjače i svih ostalih stratiušta, kao što imaju pravo svi ostali narodi, a ne kroz mitomanizaciju tih događaja i pravljenje posebnog identiteta i mentaliteta to je negativna stvar, već da bi se iskazao pijetet žrtvama, jer narod koji ne poštuje svoje žrtve on će ih dobiti ponovo.”

Dr. Muamer Zukorlić je u razgovoru kazao da su Srbi I Muslimani predodređeni da žive na zajedničkom prostoru, te da je dijalog vrlo važan ukoliko narodi žele da se razvijaju I da kako kaže, otvore novi bijeli list.

 

Foto: Sandžak.press

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img