Upis u srednju školu ove godine izmijenjen

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Učenici koji uskoro polažu malu maturu moraće manje da se oslone na uspeh iz škole, a više na znanje pokazano na testovima, jer je od ove godine način računanja bodova za upis promijenjen, tačnije vraćen na model od 2014. godine. Sa svim peticama iz škole moći će da imaju maksimalnih 60 bodova, a ako odgovore tačno na sva pitanja u tri testa, obezbijedit će još 40, umesto prošlogodišnjih 30 poena.

Testovi iz bosanskog ili srpskog jezika, matematike i kombinovani test sa pitanjima iz historije, geografije, biologije, hemije i fizike, imat će po 20 zadataka, ali će jezik i matematika biti vrijednovani sa maksimalnih 13, a kombinovani sa 14 poena. Uspjeh ih škole računa se sabiranjem prosijeka iz šestog, sedmog i osmog razreda i množi sa dva.

Učenici mogu dobiti bodove i na osnovu nagrada na takmičenjima. Prva tri mjesta na međunarodnim takmičenjima nose 8, 10 i 12 bodova, a na republičkim 2, 4 i 6 poena.

Završni ispit počinje testom iz bosanskog ili srpskog 18. juna u 9h. Drugog dana polagat će matematiku, a trećeg kombinovani test. Na svakom testu biće po 20 zadataka, a učenici će imati dva sata da ih reše. Ukoliko na pitanja odgovore ranije, moći će da izađu iz učionice, ali posljednjih 15 minuta izlazak neće biti dozvoljen.

Osmaci koji namjeravaju da upišu srednje stručne škole u Konkursu za upis treba da provjere koji su zdravstveni uslovi potrebni za željeni obrazovni profil. Za upis u gimnazije i pojedine četvorogodišnje profile stručnih škola nije potrebno ljekarsko uverenje.

Neka zanimanja su veoma zahtjevna, pa su visoki i zdravstveni kriterijumi koje kandidat treba da ispuni. To znači da, ukoliko učenici imaju problem sa vidom, treba da provjere da li je to smetnja u obavljanju posla za koji žele da se školuju. Za upis na gotovo sve smijerove srednjih stručnih škola potrebno je ljekarsko uverenje, koje učenici mogu da dobiju u domu zdravlja.

Izvor: Agencije

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img