IZBORI U CG: Do 13h izlaznost oko 30 odsto

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U Crnoj Gori održavaju se lokalni izbori.  Na izborima u Podgorici glasačko pravo ima 306.722 građana.

Izlaznost do 13h

Prema podacima CEMI-a do 13 sati izlaznost u Podgorici je 33,8 odsto.  Na parlamentarnim izborima 2016. do 13 sati glasalo je 40,2 odsto birača, u Rožajama 30%. Do 13 sati na lokalnim izborima u Baru glasalo je 26,5%,  Bijelom Polju 30,6%, Danilovgradu 36,7%, Žabljaku 46,3 odsto, Kolašinu 46,2%, Plavu 34,3%, Pljevljima 43,4%, Rožajama 28,6%, Šavniku 55,4% i u Golubovcima 41,8%

 

Nepravilnosti na izborima

Broj evidentiranih izbornih nepravilnosti manji je u odnosu na predsjedničke i parlamentarne izbore, za Sandžak televiziju kazao Safet Cikotić, predsjednik izborne komisije na nivou općine.

 

Pravo glasa u gradovima i općinama

Na izborima u Podgorici glasačko pravo ima 134.991 građana, a u Golubovcima, opštini u okviru Glavnog grada, 11.948. Biračko pravo u Šavniku ima 1.723 građana, u Žabljaku 3.101, u Baru 38.235, u Plavu 9.145, u Pljevljima 26.037, u Rožajama 22.037, u Danilovgradu 12.752, u Bijelom Polje 40.235, u Kolašinu 6.518.

Na izborima u Podgorici učestvovat će koalicija Demokratska partija socijalista (DPS), Bošnjačke stranke (BS), Liberalne partije (LP), Demokratske unije Albanaca i Crnogorske, zatim koalcija Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partija (SNP), kao i Srpska koalicija.

Na izborima će u koaliciji nastupiti i Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA, kao i Socijaldemokratska partija (SDP), Demos i slobodni građani, a u izbornoj trci biće i Grupa građana Saša Mijović, Ujedinjena Crna Gora (UCG), Albanska alternativa (AA), Socijaldemokrate (SD) i Prava Crna Gora.

Na izborima u Golubovcima učestvovaće DPS, Građanski savez, UCG i SD, a u koalicije će nastupiti DF i SNP i Demokrate i URA. U Šavniku će učestvovati DPS i SD, SNP i DF, kao i Demokrate i URA. Za odbornička mjesta u žabljačkom lokalnom parlamentu boriće se Demokratska Crna Gora i koalicije DF-SNP i DPS-SD.

Na izborima u Baru samostalno će nastupiti DPS, Prava Crna Gora, SDP, SD, Demos i BS, a u koaliciji Demokrate i URA, DF i SNP, i Demokratski savez Albanaca i Demokratska partija. Kao grupa građana kandidovale su se liste “Reforma za Bar” i “Radomir Cakan Novaković – Biram Bar”. U Plavu će u koaliciji će nastupiti DF i SNP, dok će samostalno izaći SD, DPS, AA, Demokratska Crna Gora, BS, SDP, Stranka pravde i promjena i Grupa građana “Biram Plav”.

 

Odbornička mjesta ključna su za političke partije

Za odbornička mjesta u rožajskom parlamentu, boriće se, DPS, SDP, SD, Demokrate, URA, Pokret za promjene (PzP), Stranka pravde i pomirenja (SPP) i BS.

 

Na izborima u određenim dijelovima CG partije izašle u koalicijama

Na izborima u Pljevljima učestvovaće koalicije Demokratska narodna partija (DNP), Pokret za Pljevlja i Prava Crna Gora, Nova srpska demokratija (NSD) – SNP – PzP, i DPS-SD-BS, a u izbornoj trci biće i Demokratska Crna Gora i građanski savez “Pljevlja svima”. U Danilovgradu će nastupiti četiri koalicije, i to: Demokrate i URA, NSD i PzP, DNP, SNP i Jugoslovenska komunistIčka partija Crne Gore, DPS i LP, dok će se za učešće u lokalnom parlamentu samostaln boriti Socijaldemokrate, SNP i Prava Crna Gora. Na izborima u Bijelom Polju učestvovaće Srpska koalicija, SDP, Ujedinjena, DF, SNP, Savez za pomirenje, a u koaliciji će nastupiti Demokrate i URA, Crnogorska i SPP i DPS, BS i SD.

Za vlast u Kolašinu boriće se pet političkih partija: DPS, SDP, SD, Demokrate, Ujedinjena Crna Gora, koalicija DF i SNP i Grupa građana “Šule i Mikan sa građanima za Kolašin”.

Izvor: Agencije, Sandžak TV

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img