Home Rubrike Vijesti Ajla Lukač zlatna na Svjetskom kupu u Mađarskoj

Ajla Lukač zlatna na Svjetskom kupu u Mađarskoj

990

Takmičarka Kluba borilačkih sportova Novi Pazar i reprezentativka Srbije Ajla Lukač pobijedila je u finalu lou-kika do 56 kilograma domaćeg borca Renatu Rakoči iz Mađarske sa 3:0, te tako osvojila zlato na svjetskom kupu. Samo što je stigla u Novi Pazar, bili smo njeni gosti, te razgovarali sa njom i  njenim trenerom Huseinom Dupljakom o postignutom uspjehu, te o planovima za naredni period. Zatekli smo trening atmosferu, rame uz rame, jedni do drugih i najmlađi i stariji, sadqa već svjetski prvaci, a sve sa ciljem, ističe trener Dupljak da uče jedni od drugih, te da oni najmlađi posmatraju kako se prave pravi borci.

“Hvala Bogu te funkcioniramo kao jedna velika porodica. Zna se za poštovanje starijih, a i oni stariji imaju osjećaja prema mlađima. Mi smo godinama treći klub u državi, upoznati ste da se ovdje stvaraju svjetski šampioni. Kada su neka velika takmičenja na domaćoj sceni mnogi klubovi dođu sa jednim ili dva autobusa boraca, mi dođemo sa njih nekoliko. Onda se stigne do finala, a naši borci su dio finala u svim kategorijama, dok njihovih nema. Mislim da to dovoljno govori kako se ovdje radi i na koji način”, ističe Dupljak.

Trener Dupljak kaže da svu djecu gleda kao svoju, te da često pred njihove mečeve ne može da spava, a na borbama popije nekad i tabletu za smirenje, jer, dodaje, mnogo je vezan za njih i  ne može mirno gledati kada sudije oštete njegove borce. U ovoj državi, naglašava, nažalost morate biti bar duplo bolji od protivnika da biste ga dobili, jer dolazite iz Novog Pazara.

“Primjer svega toga što sam rekao je državno prvenstvo u Vranju od prije 15 dana. Ajla ima borbu u finalu, protivnica je Vranjanka. Od pet sudija, jedan je iz Beograda, a četvorica su Vranjanci i ja joj kažem ovdje moraš dati sve od sebe, dobićeš je ili prekidom ili nokautom, oni će sigurno glasati za nju. Ona me je poslušala, odradila je sve što sam rekao, oborila je dva puta i tako pobijedila sa 3:0, ušavši u reprezentaciju Srbije. Nekada vam ni sudije ne mogu ništa, ako ste puno bolji”, podvlači Dupljak.

A Ajla sretna i ponosna. Posebno zahvalna treneru, klupskim kolegama, bez kojih, kako kaže, ne bi bila ono što jeste.

“Bilo je teško, prvi meč sa Crnogorkom pod pritiskom, jer sam je dobijala u  tri navrata. Tako je bilo i ovaj put. Ukrajinka je bila jako dobar borac, međutim iskustvo je bilo na mojoj strani, pa sam i nju savladala sa 3:0, a onda u finalu meč sa domaćicom. Znala sam da će biti teško boksovati pred njenom publikom i na njenom terenu, ali stegla sam zube, odradila sve što je trener rekao i eto me na vrhu. Trener Husein se zaista trudi da postanemo prije svega što bolji ljudi, a onda i najbolji borci. Hvala mu na tome, bez njega i klupskih kolega ne bih bila ovo što jesam”, kaže Ajla Lukač.

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA

Previous articleOdržana završna konvencija SPP – Hazbija Kalač – MIJENJAJ, DRUGE NAM NEMA!
Next articleGrađani ogorčeni zbog prljave kampanje protiv Tandira masovno se učlanjuju u SPP