Home Rubrike Vijesti Nastavlja se nebriga prema Tvrđavi

Nastavlja se nebriga prema Tvrđavi

685

Grad Novi Pazar bogat je kultno-historijskim spomenicima ali se o njima malo brine, posebno o onima koji su u nadležnosti grada. Najbolji primjer je novpazarska Tvrđava koja bi trebala biti magnet za turiste ali je sve osim toga.

Tako su ostaci Tvrđave, tri bedema i Kula motrilja u teškom stanju i nije pogrešno reći da su ugroženi. Vlast u Novom Pazaru čiju okosnicu čini Sandžačka demokratska partija, potpuno je zapustila ovo blago, a ministar turizma Rasim Ljajić je umjesto u Novi Pazar novac ministarstva investirao u Niš, Veliko Gradište i Golubac gdje su obnovljene Niška tvrđava, tvrđava Rama i Golubačka tvrđava. Ministarstvo na čijem je čelu Ljajić u ove projekte uložilo je više miliona eura a ova mjesta postala su ozbiljne destinacije koje su privukle značajan broj turista.

Sa druge strane u Novom Pazaru, potpuno drugačija slika. Zidovi su išarani raznoraznim grafitima, jedan od bedema je do skoro služio kao javni WC, dok je drugi bedem pretvoren u stecište narkomanije i nemorala a Kula motrilja služi kao ostava za gradsku čistoću.

Odnos trenutne gradske vlasti prema ovom kulturno-historijskom spomeniku najbolje se vidi tokom predizborne kampanje kada služi kao prostor za oglašavanje na kojem političke slogane kače na način kojim trajno nanose štetu spomenku.

Višedecenijsko neodržavanje rezultiralo i probadanje propadanjem i obrušavanjem zapadnog bastiona Tvrđave. Grad Novi Pazar je umjesto restauracije odabrao zabranu prilaska bastionu, te je isti ograđen na neprikladan način što je dodatno narušilo izgled ovog kulturno-historijskog spomenika.

Punih pet vjekova Tvrđava je odoljevala ratovima i zubu vremena, građani se sa pravom pitaju hoće li ikada zasijati starim sjajem ili će nemarnosti gradskih vlasti rezultirati njenim potpunim uništenjem.

cof

cof
cof
dav
cof
cof
Previous articleProtivgradna zaštita u Prijepolju dobro funkcioniše
Next articleGost debate na televiziji Crne Gore Seid Hadžić