Home Vijesti Nastavlja se nebriga prema Tvrđavi

Nastavlja se nebriga prema Tvrđavi

565
0

Grad Novi Pazar bogat je kultno-historijskim spomenicima ali se o njima malo brine, posebno o onima koji su u nadležnosti grada. Najbolji primjer je novpazarska Tvrđava koja bi trebala biti magnet za turiste ali je sve osim toga.

Tako su ostaci Tvrđave, tri bedema i Kula motrilja u teškom stanju i nije pogrešno reći da su ugroženi. Vlast u Novom Pazaru čiju okosnicu čini Sandžačka demokratska partija, potpuno je zapustila ovo blago, a ministar turizma Rasim Ljajić je umjesto u Novi Pazar novac ministarstva investirao u Niš, Veliko Gradište i Golubac gdje su obnovljene Niška tvrđava, tvrđava Rama i Golubačka tvrđava. Ministarstvo na čijem je čelu Ljajić u ove projekte uložilo je više miliona eura a ova mjesta postala su ozbiljne destinacije koje su privukle značajan broj turista.

Sa druge strane u Novom Pazaru, potpuno drugačija slika. Zidovi su išarani raznoraznim grafitima, jedan od bedema je do skoro služio kao javni WC, dok je drugi bedem pretvoren u stecište narkomanije i nemorala a Kula motrilja služi kao ostava za gradsku čistoću.

Odnos trenutne gradske vlasti prema ovom kulturno-historijskom spomeniku najbolje se vidi tokom predizborne kampanje kada služi kao prostor za oglašavanje na kojem političke slogane kače na način kojim trajno nanose štetu spomenku.

Višedecenijsko neodržavanje rezultiralo i probadanje propadanjem i obrušavanjem zapadnog bastiona Tvrđave. Grad Novi Pazar je umjesto restauracije odabrao zabranu prilaska bastionu, te je isti ograđen na neprikladan način što je dodatno narušilo izgled ovog kulturno-historijskog spomenika.

Punih pet vjekova Tvrđava je odoljevala ratovima i zubu vremena, građani se sa pravom pitaju hoće li ikada zasijati starim sjajem ili će nemarnosti gradskih vlasti rezultirati njenim potpunim uništenjem.

cof

cof
cof
dav
cof
cof