Home Rubrike Vijesti Građani Novog Pazara podržali rekonstrukciju Arap džamije

Građani Novog Pazara podržali rekonstrukciju Arap džamije

739

Vlast u Novom Pazaru, koju poslednjih 28 godina čini koalicija SDP na čelu sa Rasimom Ljajićem i SDA na čelu sa Sulejmanom Ugljanjinom, nikada nije izdvojila ni jedan dinar za islamsku kulturnu baštinu, dok se istovremeno putem privatnih medija koje finansiraju iz budžeta grada vodi hajka na svaki projekat održavanja, očuvanja i obnove islamske kulturne baštine.

Islamska zajednica u Srbiji nedavno je počela sa rekonstrukcijom jedne od najstarjih gradskih džamija, Arap džamije. Mediji pod kontrolom SDP-SDA koaliciji rekonstrukciju nazvalali agresijom, optuživši Islamsku zajednicu za varvarizam i vandalski odnos. Međutim, građani Novog Pazara nisu istog mišljenja, jednoglasno podržali obnovu.

Novopazarci su najoštrije osudili i medijsku hajku i iznošenje neistina prema Islamskoj zajednici, pružajući punu podršku jedinoj legitimnoj zajednici muslimana u Srbiji.

Podsjećamo da je vlast u Novom Pazaru Islamsku zajednicu blatila prilikom svakog povraćaja vakufskih parcela. Zatim prilikom obnove svake stare džamije, od Altun alema, Parica, Lejlek džamije i drugih džamija. Vlast je vodila medijsku hajku prilikom nadogradnje Islamskih ustanova i Stare banje – svaki put ističući da Islamka zajednica uništava islamsku kulturnu baštinu.

Sa druge strane vlast u Novom Pazaru nije obnovila ni jedan jedini stari spomenik bošnjačke kulture koje su komunisti uništili, od Stambol čarsije, Tijesne čarsije, Novopazarske tvrđave i dr. Istovremeno, vlast u Novom Pazaru nije izdala građevinsku dozvolu ni za jedan vakufski objekat u Novom Pazaru. Također nije namjenski asfaltirala put ni do jedne džamije.

Interesantno je da se vlast potpuno suprotno se ophodila prema svim pravoslavnim kulturnim objektima. Tako je iguman manastira Sopoćani Teoktist hvali potpredsednika Vlade Rasima Ljajića i Ministarstvo trgovine i turizma, na čijem je čelu za doprinos i podršku koju pruža za obnovu manastira: – „Ovo ministarstvo pomaže nam da izgradimo trem sa staklenim krovom, česmu, pristupne staze, toalet za turiste. Gradićemo i manji kameni trg na ulazu u manastir i još mnogo toga. Hvala im na pomoći i razumevanju.“ kazao je iguman Teoktist.

I dok Ljajić aktivno radi na promociji i obnovi pravoslavnih manistara, njegovi funkcioneri pozvali na aktivniju hajku protiv obnove Arap džamije. Na sreću, građani Novog Pazara prozreli su namjeru aktivista SDP-a, i stali u odbranu islamske zajednice.

 

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

Foto – SANA 

Previous articleFerid Bulić na iftaru sa ambasadorom UAE
Next articlePočinje Ramazanska liga u malom fudbalu u Prijepolju