Narodni poslanik prof. dr. Jahja Fehratović gost ramazanske tribine STV

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Gost ramazanske TV tribine bio je narodni poslanik prof. dr. Jahja Fehratović. On je na tribini govorio o politici i naciji, politici i bošnjaštvu i ulozi mladih u društveno političkim tokovima.

Prof. dr. Jahja Fehratović ističe da politika i nacija ne mogu postojati jedno bez drugog.

“Politika i nacija su u stvari polja koja se prožimaju i koja zahtijevaju ulogu onog drugog kako bi bila u cijelosti prepoznata i kako bi bila u cijelosti ostvariva. Kada govorimo o naciji mislimo da govorimo i o narodu, naroda nema bez identiteta, bez kulturnog identiteta, zato je opet najzaslužnija za takvu vrstu postojanja i egzisticiranje jednog naroda, politika, kulturna politika, nacionalna politika koja usmjerava i dovodi do određenih nacionalnih konsenzusa jednog naroda, pa tako i mi Bošnjaci, ne samo na ovom prostoru Sandžaka već i na ukupnom prostoru našega življenja, uzmemo li naš domovinski prostor odnosno Sandžak, pa uzmemo li prostore gdje Bošnjaci su danas razasuti, da li je to od istoka preko savremene Turske, da li je to zapadna Evropa, da li su to SAD ili Australija, gdje god nas ima vrlo je važno da imamo pored ovog što nas spaja, što nam je osnova, što nam je temelj tj. vjerski identitet da imamo i drugu dimenziju nacionalnoga otrežnjenja odnosno nacionalnog identiteta.” kaže dr. Fehratović

Na pitanje gledaoca kakav je to život narodnog poslanik dr. Jahja je kazao da emanet koji su oni preuzeli nije nimalo lak i da samim tim život narodnih poslanika nije nimalo jednostavan.

“Mi, tj. naš predsjednik gospodin Zukorlić i ja kao narodni poslanici SPP-a koristimo svaki momenat da uradimo nešto od koristi za svoj narod, da se izborimo jer smo dolaskom prije dvije ipo godine u Skupštinu Srbije naišli na situaciju da jednostavno Bošnjaci nisu baš imali takav dignitet koji danas imaju u toj Skupštini, totalno se za te 2 godine promijenilo, šta god da se tražilo govorili su pa zar to nema, zar to nije niko prije tražio, onda smo vidjeli da za ovih 30 godina slabo je šta traženo za bošnjački narod i da je slabo šta rađeno. Onda nam je to sada glavni epitet da pokrenemo sve te neke poslove, koliko smo mi kadri da to uradimo.”

Naredna tribina je najavljena za utorak.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img