Home Rubrike Vijesti Danas je Dan sjećanja na ubijene žene, žrtve nasilja

Danas je Dan sjećanja na ubijene žene, žrtve nasilja

397
0

U Srbiji se danas obilježava Dan sećanja na ubijene žene, žrtve nasilja, a statistika pokazuje da je od početka godine u našoj zemlji stradalo 18 žena u okviru porodice ili domaćinstva.

Direktorka Kulturnog centra DamaD gospođa Zibija Šarenkapić je u emisiji „U žiži“ govorila o nasilju gdje ističe da zakon ni izbliza neće biti primjenjen ako svakka institucija i svaki pojedinac u njoj ne bude radio ono što je zakon propisao.

“Nasilnici nisu labilne osobe, najveći broj nasilnika su potpuno zdrave osobe u onom mentalnom smislu i nasilnici uglavnom prave izbor da čine nasilje, a nasilje se definiše kao suštinska neravnoteža moći unutar jedne porodice ako moć identifikujemo kao fizičku snagu, kao raspolaganje resursima, ja u svojoj kući mogu da radim šta hoću, ja zarađujem, ti ne zarađuješ i slične stvari.”

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da podržava djelovanje centara za socijalni rad, koji kontinuirano rade na sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici i koji su samo u 2017. pružili podršku za 16.499 lica sa iskustvom nasilja i izrekli 5.253 mera zaštite od nasilja u porodici.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

Previous article 50 đaka prvaka iz Nove Varoši letovaće u Sutomoru o trošku Opštine
Next articleAdmir ef. Doljanac predvodio džumu namaz u Minhenu