Home Vijesti IT smjer u novopazarskoj Gimnaziji-samo za najbolje

IT smjer u novopazarskoj Gimnaziji-samo za najbolje

1106
0

Velika zainteresiranost za IT uvjetovala je da se u gimnazijama uvede novi smjer.  Pored prirodnog i društveno-jezičkog smjera, budući gimnazijalci od naredne školske godine moći će pohađati i IT smjer.

„Gimnazija prati trendove, to je naš cilj, da učenicima ponudimo najbolje, mi smo ove godine riješili da upišemo specijalizirano odjeljenje IT smjera, za to smo dibli potvrdu od Ministarstva“ kazao direktor Gimnazije, Nermin Dražanin.

Do sada zainteresirano 55 učenika, a moći će se upisati 20, direktor kaže da će se upisati samo najbolji.

„Zavisit će od kvaliteta urađenog ispita u Kraljevu, od uspjeha učenika u osnovnoj školi i završnog ispita u osnovnoj školi.“

IT smjer se razlikuje i po novim predmetima od drugih smjerova.

Dražanin istakao:„Programiranje, primjena računara, objektno orgentirano programiranje, baze podataka, web dizajin i programske paradigme.“

Podsjećamo, za novi smjer obezbjeđeni i uvjeti. Komisija izvršila detaljnu kontrolu te utvrdila da novopazarska Gimnazija može uvesti ovaj smjer. Uvjeti su zahtjevali tehničku opremljenost, stručni kadar kao i broj zainteresiranih učenika. Prijemni ispit za upis na IT smjer polagat će se u Kraljevu 3. juna, dok će se dodatno i u Novom Pazaru polagati prijemni ispit. Rok za popunjavanje obrazaca produžen je do 21. maja za roditelje koji žele upisati dijete na ovaj smjer.

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ