Muftija dr. Mevlud ef. Dudić gost ramazanske tribine na STV

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Gost prve ramazanske tribine na Sandžak televiziji bio je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Tema prve tribine bila je „Mjesec Ramazan“.

Muftija Dudić istakao da musliman u Ramazanu doživi jednu vrstu preokreta.

“Ja čvrsto vjerujem da muslimani koji su zanijetili ovaj mjesec Ramazan i koji nijete, koji su u postu da se na njihovim licima primjećuju tragovi ljepote posta i čaršija nam je drugačija u toku mjeseca Ramazana, iz poštovanju prema mjesecu Ramazanu rijetko koga možete osim nekog tako bezebrazna insana, ne možete niti iy reda muslimana pa ni iy reda nemuslimana vidjeti nekoga da javno prkosi  propisu posta na ulici.”

Tribina je bila interaktivnog tipa gdje su gledaoci imali prilike postavljati pitanja muftiji. Muftiju upitali šta znače promjene kada su u pitanju ramazanske vaktije.

“Naime, prije tri godine sam ja ovo pitanje postavio u prisustvu reis-ul-uleme i svih muftija iz BiH, i mi pošto prethodnih 50 godina nismo se bavili takvimskim računanjem vremena već kako je prije 50 godina postavljeno taj takvim odnosno ta namaska vremena su i važila. Rijaset Islamske zajednice je formirao ekipu koja je imala zadatak da obiđe određena područja, uključujući i prostor Sandžaka, dakle da se tačno izračunaju određene kvote, rađeno je na Pešterskoj visoravni, oni koji se bave time, astronomi, šerijatski pravnici i ostale osobe koje su kompetentne za taj dio posla su boravili neko vrijeme u Sandžaku, nakoliko puta na prostoru Vlašićke visoravni iznad Travnika i nekoliko puta na prostoru Bihaćkog muftijstva jer je tamo također nadmorska visina jako visoka, te su trebali uraditi proračun kada je dan najduži, kada je dan najkraći i kada je središnji dan u toku godine, ostalo je još naredne godine da uradimo ispitivanje, na osnovu tih njihoih istraživanja i podataka do kojih su došli, ustanovljeno je da je naš takvim odnosno imsakija ispravno urađena i da se po takvimo tačno klanjalo i prethodnih 50 godina.” ističe muftija Dudić.

Naredna tribina je u subotu a gosti će biti dr. Jahja Fehratović i Edin Đerlek.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img