Home Vijesti Dr. Fehratović se u Beogradu bori za Novi Pazar

Dr. Fehratović se u Beogradu bori za Novi Pazar

303
0

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja u Skupštini Srbije, dr. Jahja Fehratović je u svom obraćanju istakao problem infrastrukture u Sandžaku, komentarišući Zakon o putevima

“Imamo problem u dijelu Sandžaka, kada su u pitanju državni putevi, posebno putevi prvog reda, Ibarska magistrala put 22, put prvog B reda, i put 29 Novi Pazar-Sjenica, koji su itekako važni jer spajaju nekoliko država, ali čija bezbjednost nije posebno dobro urađena iz razloga što isti prolaze kroz više naseljenih mjesta, konkretno kroz Novi Pazar u blizini nekih najmanje šest-sedam osnovnih škola, gdje nekoliko hiljada đaka svakodnevno prolazi tim putevima i životno je ugroženo, to je najprije pojas od Novopazarske banje do centra grada gdje uopće nemamo ni trotoara, a gdje djeca svaki dan prolaze. Na sličan način i put 29, to je državni put prvog B reda prolazi kroz nekoliko naselja konkretno naselja Dohoviće i Selakovac gdje gravitira nekoliko hiljada djece i učenika koja su ugrožena zato jer su trotoari suženi ili ne postoje, a da ne govorimo da je tu putna signalizacija, posebno svjetlosna jako slabo urađena. Mi smo u gradskom parlamentu mnogo puta govorili o ovim problemima i svakog puta su nam govorili da to nije njihova nadležnost, već nadležnost Ministarstva i Vlade Srbije i da su ti putevi u nadležnosti Puteva Srbije i da se njima treba obratiti.“

Dr. Fehratović apelirao na ministricu da se uradi nešto na putnoj signalizaciji i izgradnji dodatnih pješačkih zona, trotoara, pješačkih prijelaza, a posebno kada je riječ o državnim putevima koji prolaze u blizini škola.

„Ono što želim istaći tiče se i javnih puteva unutar lokalnih zajednica. Mi u gradu Novom Pazaru imamo veliku ekspanziju izgradnje stambenih jedinica, ali imamo i probleme u saobraćaju. Lokalna vlast je uvela taksu za one investitore koji ne mogu obezbijediti parking ili garažu da moraju platiti 7.500 hiljada po mjestu, ali isto tako je uvela da grad nije dužan i neće obezbijediti parking na drugom mjestu. Tu su građani najviše oštećeni, jer investitor uredno plaća gradu, zadovoljava kriterijume, a grad postaje sve više tijesan, jer ljudi koji se usele u stanove dobijaju stan ali nemaju parking mjesto i zaista smo po pitanju bezbjednosti ugroženi s te strane.”

Ministrica Zorana Mihajilović su brojni problemi o kojim je dr. Fehratović zapravo u nadležnosti lokalne samouprave, te da ona treba raditi na njihovim rješavanju.

“Zna se šta je posao gradskih tj. općinskih urbanista, što se tiče žalbi u gradu, to je zaista zadatak lokalne samouprave, time treba da se oni bave, ali ako baš ne možete da se dogovorite onda ćemo se mi uključiti“ – kazala je ministrica.