Starija vozila u Srbiji neće morati dva puta godišnje na tehnički pregled

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Ranija najava da će vozila starija od 15 godina morati na kontrolu svakih šest mjeseci izazvala burne reakcije javnosti. Ministar Stefanović komentirajući novine u saobraćaju, kazao da ipak stariji automobili neće ići dva puta godišnje na tehnički pregled.

Nebojša Stefanović, ministar policije je kazao:“Neće biti duplih tehničkih pregleda, to je bio zakon iz 200 zakon o bezbjednosti saobraćaja iz 2009. godine je predvidio te tehničke preglede na šest mjeseci. Oni neće biti primjenjivani, ići ćemo na izmjenu tog zakona, niko ne mora da se plaši, nijedan građanin koji je ove godine bude izvršio tehnički pregled neće imati novi nakon šest mjeseci, imat će na godinu dana kako je uvijek bilo do sada. Dakle, ova odredba neće biti primjenjivana. „

Novi pravilnik o tehničkom pregledu vozila počinje da se primenjuje 5. jula 2018. godine. Odredbe zakona koje se odnose na vršenje šestomesečnog tehničkog pregleda vozila će se vršiti nakon 5. januara 2019. godine –kazao je Stojan Spasić iz MUP-a Srbije, što je kod vozača izazvalo konfuziju.

Na tehnički pregled mora se doći čistim automobilom. Pregled traje do 35 minuta i sve se snima foto-aparatom. Do sada mnogi nisu naplaćivali usluge tehničkog pregleda jer su to pokrivala osiguranja prilikom kupovine polisa. Po novom pravilniku, cijenu tehničkog pregleda propisaće zakonodavac, ali u Udruženju tehničkih pregleda imaju već neku osnovu za razmatarnje s obzirom na angažovanje prostora i radnika.

 Iz udruženja postoje naznake da će ona biti negde oko 30 evra plus troškovi koje imaju Tehnički pregledi ka Agenciji za bezbednost saobraćaja – rekao je Marko Manolović, rukovodilac tehničkog pregleda.

Vozila koja imaju oštećenja na šoferšajbni, koroziju, neće moći  proći tehnički pregledkazao je Boris Borović iz Tehničkog pregleda “10 plus”.

Oni koji su skinuli katalizatore moraće da ih vrate ili ugrade nove. Tehnički pregled neće više biti samo formalnost, već ozbiljna provera vozila, a ove mere odnosiće se i na autobuse i kamione.

Izvor: Agencije

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img