Postavljen kaman temeljac za džamiju u selu Detane

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Medžlis IZ-e u Tutinu uskoro će biti bogatiji za još jednu džamiju. Naime, porodica Čuljević odlučila se da uvakufi parcelu u selu Detane nadomak Tutina, gdje će uskoro zablistati još jedna Allahova Kuća.

Kamen temeljcu prisustvovali predstavnici Mešihata IZ-e u Srbiji na čelu sa predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevludom ef. Dudićem i glavnim imamom medžlisa u Tutinu Vahjudinom ef. Ćosovićem.

Ovom posebnom događaju za mještane sela Detane prisustvovali su ramazanski gosti, šejh Muhammed El-Matrudi iz Saudijske Arabije, te hafiz Sejid Kaja, Jusuf Unlu i Mukim Karekaš iz turskih gradova Erzuruma i Antalije. Svečanost svojim prisustvom uveličali i državni sekretar u Vladi Srbije Zaim Redžepović, glavni imam medžlisa u Novom Pazaru mr. Asmir ef. Crnovršanin, glavni imam medžlisa Priboj Harun ef. Eminagić, te direktor Centra za osobe ometene u razvoju u Tutinu Omer ef. Đondić.

Glavni imam medžlisa u Tutinu Vahjudin ef. Ćosović zahvalio se prisutnima što su došli, ističući da je ovo najbolji način da se uđe u mubarek mjesec Ramazan.

Predsjednik medžlisa u Tutinu Edib ef. Zukorlić poselamio je prisutne i istakao da je ovo selo od danas posebno, jer će biti svjedokom na Sudnjem danu da se u njemu spominjalo Allahovo Ime.
“Treba nam džamija zato što smo motivisani riječima Uzvišenog koji kaže da Njegove kuće podižu samo oni koji vjeruju u Allaha i u Sudnji dan i koji ga se istinski boje”, ističe efendija Zukorlić.

Jedan od vakifa, Adnan Čuljević zahvalio se svima, prvenstveno ulemi koja je odvojila dragocjeno vrijeme da učini ovo selo ponosnim.

“Hvala i našoj široj i užoj porodici koja nije žalila ni truda, ni sredstava, sve što je trebalo dali su od sebe, zajedno sa svim mještanima da i mi dobijemo jednu ljepoticu u kojoj će se veličati Allahovo uzvišeno ime”, ističe vakif.

Ispred turkog Dijaneta gosti i ovog mubarek mjeseca su tri hafiza.

U obraćanju prisutnima Jusuf Unlu je istakao da je sretan što ponovo ima priliku boraviti u Sandžaku tokom mubarek mjeseca Ramazana.
“Ovdje se osjećamo kao kod kuće, hvala svima koji ste nas srdačno prihvatili. Ovo se može doživjeti samo u Sandžaku. Vi ste najbolji primjer Allahovih riječi da Njegove kuče grade samo oni koji vjeruju u Allaha i u Sudnji dan, koji namaz obavljaju i zekjat daju i koji se nikoga osim Allaha ne boje. Oni su, nadati se je, na pravom putu”, ističe Jusuf Unlu.

Već petu godinu za redom gost Sandžaka je šejh Muhammed el Matrudi. Obraćajući se prisutnima podsjetio je da je prvo što je Poslanik uradio nakon hidžre jeste da je sagradio džamiju.
“Džamije koje gradimo su poput svjetla koje kao sunce obasjavaju na dunjaluku. Molim Allaha da brata Adnana nagradi za ovo djelo. Ovo je nešto najbolje što je mogao da uradi za svoj kraj, svoju porodicu i sebe i na dunjaluku i na ahiretu. Zahvalan sam Gospodaru što sam dio ovog veličanstvenog trenutka, a prenosim vam i srdačne selame od bratskog naroda iz Saudijske Arabije”, poručuje šejh Matrudi.

Gosti iz Turske zajedno sa prof. Muhedinom ef. Latifovićem počastili su prisutne izvođenjem ilahije.

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić ističući da ništa ljepše nije moglo najaviti ulazak u mjesec Ramazan nego li kamen temeljac.

“Cijeli dan padala je kiša. Ustao sam rano i gledao kroz prozor, pa pomislih kako li će biti kada budemo učili dovu. Rekoh, kiša je berićet, a sve što bude padalo, padaće do dva sata. Tako je i bilo. Braćo draga, ne postoji bolji način da uđemo u mubarek mjesec nego da postavimo temelje jedne džamije. Da su naši Bošnjaci iz dijaspore veoma svjesni svoje vjere i svog rodnog kraja, dokaz je i što je mnogo naše braće došlo iz dijaspore zbog ovog događaja i dalo svoju podršku i obećalo pomoć. Želim da ovdje danas odlučno kažemo da će se ovdje do godine klanjati teravije, inšallah. Nemaju ovi ljudi mnogo para neka znate, ali imaju veće srce nego ove planine koje nas okružuju. Zato molim Gospodara da ih nagradi”, ističe muftija dr. Dudić.

Ovo mjesto nikada do danas nije imalo džamiju, ističe Muftija, ali od danas piše se nova stranica historije.

“Evo nove ljepote, Božijega nura i vi ćete pričati, posebno mladi, brojnim generacijama koje dolaze da je uoči Ramazana ovdje udaren kamen temeljac za Nur koji će obasjavati ovaj kraj, gdje se veliča Uzvišeni Stvoritelj. Allaha molim da nagradi one koji su bili sebebom da budemo ponosni i radosni što dobijamo još jednu džamiju, još jedan džemat”, navodi Muftija.

Na kraju, dovu je prouči mr. Asmir ef. Crnovršanin.

Uz tekbire postavljen je i kamen temeljac za džamiju. Brojni Bošnjaci iz cijele dijaspore bili su prisutni i dali svoj doprinosu izgradnji ovog trajnog dobra. Uslijedio je i ručak za sve prisutne.

SANA – Hamza Škrijelj

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img