Počela rekonstrukcija “Arap džamije”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Mešihat Islamske zajednice je nakon prikupljanja potrebne papirologije i ostalih potrebnih sredstava počeo sa rekonstrukcijom “Arap džamije”.

Glavni imam Medžlisa Asmir ef. Crnovršanin ističe da je ovo prva detaljnija rekonstrikcija ove džamije.

“Mislim da je ovo prva rekonstrukcija detaljnog tipa kao što se radi sada ova, možda vijekovima unazad nije na ovaj način odrađena. Dakle danas smo bili svjedoci da se krov u potpunosti sklonuo, to je bio oronuli krov, dotrajala ćeremida, daske protruhle, samo se zahvaljujem Uzvišenom Gospodaru Allahu dž.š. što nije svih tih godina neko stradao, pa i što nije tokom otklanjanja ovoga krova i svega onoga što smo odradili ovih prethodnih desetak dana kada je u pitanju restauracija”Arap džamije”, što se nije neko povrijedio.”

On ističe da nimalo neće biti lako obnoviti jednu od najstarijih građevina iz Otomanskog perioda, dodajući da se nada da će vrijedna ekipa koja radi na tom projektu uspjeti kao što su to uspjeli i sa mnogim drugim džamijama.

“Mi smo ovih godina Allahovom voljom prije “Arap džamije”, uspjeli detaljno da rekonstruišemo “Gazi Sinan-begovu” džamiju koja je nekoliko godina bila zatvorena, odnosno, vjerski život se nije odvijao u njoj, evo nakon što smo nju otvorili riješili smo da Arap džamiju počnemo polako, kada ćemo završiti ne znam, mnoge stvari će diktirati tempo i samo ono jezgro one tijesne čaršije će nam diktirati tempo i zato bih apelovao na sve građane, da povedu računa kada je u pitanju prolaz oko Arap džamije.”

Ef. Crnovršanin je pozvao sve ljude dobre volje, sve vakife i sve vjernike da u mubarek mjesecu Ramazanu pokažu svoju darežljivost kada su u pitanju Allahove kuće i da daju koliko su u mogućnosti, kako bi se ovaj objekat što prije završio.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img