Home Vijesti Edin Zećirović o infrastrukturi u Sandžaku

Edin Zećirović o infrastrukturi u Sandžaku

814
0

O problemima infrastrukture u Sandžaku svakodnevno se govori. Ovi problemi bi kako su najavili iz Ministarstva građevinarstva i infrastrukture uskoro mogli biti riješeni kada su u pitanju putni pravci Novi Pazar-Tutin, Novi Pazar-Sjenica, ali postoje određene prepreke kazao je državni sekretar Edin Zećirović u emisiji „Pretres“.

 

Edin Zećirović je rekao:“Svi ovi putni pravci su u ovom stanju u kakvom jesu upravo zbog jedne decenijske tj. višedecenijske nebrige. Kada sam nastupio na mjesto državnog sekretara i krenuo od institucije do institucije da tražim zvanične podatke najprije neformalno, mislio sam da mogu nekim relacijama kolegijalnim doći do tih podataka, šta je sa planiranjem, rehabilitaciom, popravkom, sanacije putnih pravaca  u Sandžaku, vidio sam u institucijama koje treba da vode računa o tome i nema puno relevantnih informacija.“

U zvaničnom izvještaju koju su iz Ministarstva građevinarstva poslali Republici Turskoj preko tehničke delegacije, Zećirović predložio se putni pravac Novi Pazar-Sjenica realizira kroz tri faze.

„Prva etapa je ovo što sam rekao, ona bi uključivala rehabilitaciju i rekonstrukciju putnog pravca od Novog Pazara pa do pred Bijele vode, znači do toga skretanja desno ili lijevo, druga faza bi uključivala realizaciju rehabilitacije putnog pravca od Sjenice prema Novom Pazaru, pa sve do golijskog puta, i treća faza koja bi se u tehničkom smislu, tehničke dokumenatacije, zaokruživanja tog projekta odluke i svega ostalog odvijala dok se završe dvije prethodne faze, a onda bi startala ona, izmiještanjem trase odnosno obilaženje strmca i rješavanje tog višedecenijskog problema. „

Operativno-tehnička spremnost od strane R.Srbije kazao da je na zavidnom nivou te da se samo čekaju konkretni pregovori.  Dodao da se nada da će u narednoj građevinskoj sezoni imati više projekata.

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ